Spring til indhold

Nævninge og domsmænd

ANSØGNING OM UDPEGNING til grundlisten som NÆVNINGe og DOMSMÆND 

Nu kan du blive nævning eller domsmand og være én blandt 12.000 helt almindelige danskere, der er med til at dømme straffesager ved domstolene i perioden 1. januar 2024 til 31.december 2027.

At være lægdommer også kaldet nævninge og domsmænd, er et ansvarsfuldt hverv og en grundpille i det danske retssystem. Som lægdommer har du konkret indflydelse på, om den tiltalte skal dømmes, og hvilken straf denne skal have. Lægdommerens stemme vejer lige så tungt, som de juridiske dommeres. 

Du kan søge om optagelse på grundlisten frem til den 28. februar 2023. (Ansøgningsskemaet finder du længere nede på siden)

Grundlisteudvalget behandler de indkomne ansøgninger i marts 2023 og udpegningen af de nye domsmænd sker ved Landsretten i april 2023. 

 

Kan jeg blive nævning eller domsmand?

Hvordan bliver jeg nævning eller domsmand

Medlemmer af Grundlisteudvalget 

Her kan du se en lille film om at være lægdommer

Her kan du læse mere om at være nævning eller domsmand 

Elektronisk ansøgningsskema

Her kan du ansøge elektronisk

Ansøgningsskema til print 

Her kan du hente skema til print

 

Behandling af persondata
I forbindelse med grundlisteudvalgets overvejelser, behandles oplysninger om dit fulde navn, personnummer, adresse og stillingsbetegnelse. Disse oplysninger vil blive givet til præsidenten for Østre Landsret, hvis grundlisteudvalget indstiller dig som lægdommer.