Spring til indhold

Kulturpriser

Ursula Reuter Christiansen og Midsommer Festival får Vordingborg Kommunes Kulturpriser 2022

Den tyskfødte billedkunstner Ursula Reuter Christiansen, der har boet på Møn i over 50 år, modtager i år hovedprisen, når Vordingborg Kommune uddeler Kulturpriser, mens foreningen bag Midsommer Festival modtager årets særpris. 

Billedkunstner Ursula Reuter Christiansen har ikke blot sat sit præg på kunst- og kulturlivet lokalt og nationalt, men også internationalt – og derfor modtager hun i år hovedprisen, når Vordingborg kommune i år uddeler Kulturpriser. Ursula Reuter Christiansen modtager prisen for sit enorme bidrag til kunsten gennem generationer, siden hendes karriere tog fart i slutningen af 1960’erne. Med hovedprisen følger 25.000 kr.

”Ursula Reuter Christiansen har præget kunst-og kulturlivet i Vordingborg Kommune, i Danmark og på den internationale kunstscene i mere end 50 år. Hun har igennem sin lange karriere været umådelig generøs med sit liv og sin kunst på tværs af hele vores egn,” siger skuespiller Line Svendsen, der er medlem af Kulturpriskomiteen. Det er Kulturpriskomiteen, som består af repræsentanter fra kulturlivet i Vordingborg Kommune, der står bag uddelingen af priserne.

”Ursula Reuter Christiansen har givet utallige ærlige og provokerende interviews igennem tiden – hun har altid stillet sig op og fortalt om det sit liv og sin kunst, der for hende er så tæt forbundet. Hun har påvirket både det nationale og det internationale kunstmiljø på tværs af generationer – med sit vid og sin kunstneriske kraft. Det vi vil vi kulturkomiteen gerne sætte lys på. Vi er stolte af, at hun har valgt at lade sit liv, sin kærlighed og sit virke udspringe her fra Vordingborg,” siger Line Svendsen og peger på de mange, internationalt anerkendte kunstværker som Ursula Reuter Christiansen har skabt til bl.a. Kasernen i Vordingborg, til Dronningen, til Biblioteket i Stege og Sundhedscenteret og Kunsthal44Møen – og senest et hudløst ærligt møde med performance-og billedkunstner Adam Christensen på Rønnebæksholm.

Særpris til festival 

Årets særpris går til foreningen bag Midsommer Festival i Præstø. Festivalen modtager prisen et dedikeret, passioneret og professionelt arbejde med livemusik-formatet i helt unikke rammer.

"Præstø har en festival midt i byen, som alle i området kan være stolte af. De startede som glade amatører, blev til hårdtarbejdende idealister og er endt som professionelle festivalarrangører. Gruppen omkring Midsommerfestival har udviklet sig selv og deres kærlighed til fællesskabet omkring musikken i de tre byhaver i Præstø, til at blive et professionelt set-up, der præsenterer cremen af spændende dansk musik, uden på noget tidspunkt at glemme den magiske stemning og store respekt hinanden, som fra starten har sitret mellem træerne langs Tubæk Å," siger Simon Sandfeld, leder af STARS og medlem af Kulturpriskomiteen og fortsætter: 

"Festivalcheferne Elias Seidler og Marc Facchini har sikret en tryg base for en stor gruppe af unge talenter og ildsjæle, der har ønsket at bidrage til det store teamwork, som det er at arrangere en festival med alt, hvad dertil hører af praktiske udfordringer og kunstneriske ambitioner. Midsommerfestivalen er kreativ, den er legende og den rummer et fællesskab, som andre festivaler med god grund ser op til."

Publikumsprisen 

Publikumsprisen 2022 går til Pavillon K - scenekunsthus i Vordingborg. Pavillon K vandt prisen foran Høst Møn Festival, Vordingborg Festuge, Musikforeningen Cæcilia og Teater Møn. Alle borgere har haft mulighed for at indstille til Publikumsprisen og herefter stemme på de fem nominerede, som Kulturpriskomiteen havde udvalgt.  

Kulturpriserne er sponsoreret af Møns Bank og Købstædernes Forsikring

 

Om kulturpriserne

KULTURPRISER

Kulturpriserne i Vordingborg kommune bliver uddelt hvert år i januar. Kulturpriserne har flere formål:

- anerkende og støtte de kulturelle tiltag der eksisterer i kommunen

- lyse på lokale kulturelle profiler

- udbrede kendskabet til kulturen i Vordingborg Kommune

- folk som beskæftiger sig med kultur her i kommunen møder hinanden

- erhvervslivet oplever hvilken kulturel rigdom vi har her, og at de føler sig inviteret

- sende et signal om vigtigheden af et rigt kulturliv her i kommunen

- profilere Vordingborg Kommune udadtil

Kulturpriserne bliver uddelt på STARS den 20. januar 2023.


Kulturpriserne blev uddelt første gang i 2008.


Kulturkomiteen består af:

Laura Barüel, designer

Simon Sandfeld, leder, Stars

Rumle Hammerich, filminstruktør

Line Svendsen, skuespiller

Klaus Michael Jensen, tidl. Kulturdirektør

Allan Andersen, Erhvervsrådgiver, Møns Bank

Ole Hampenberg, Centerchef, Vordingborg Kommune

 

Kulturpriserne er sponsoreret af Møns Bank og Købstædernes forsikring

Kulturpris 2021

Kulturprisen 2021 går til glaskunstneren Per Hebsgaard, hvis enestående arbejde med glaskunst har internationalt niveau. Per Hebsgaard, der bor og arbejder i Præstø, har med sit unikke talent sat et stort aftryk, når det kommer til udviklingen af dansk glaskunst – og har blandt andet bidraget til unikke udsmykninger i kirker, lufthavne, og mange andre steder i det offentlige rum.

Ud over hovedprisen består Kulturpriserne 2021 af en publikumspris, der i år tildeles Prins Jørgens Garde.

Kulturpriserne er sponsoreret af Møns Bank.

 

Kulturpris 2020

Det er to helt særlige vindere, der begge kombinerer kunst med natur, der i år modtager Vordingborg kommunes Kulturpriser 2020. Med Kulturpriserne vil vi sætte fokus på det mangfoldige kulturliv, der kendetegner Vordingborg Kommune ­– og som har været med til at sætte kommunen på Danmarkskortet de seneste år.

”Vi er stolte af vores kulturliv, som skaber spændende og meningsfulde oplevelser for vores borgere og som tilbyder unikke fællesskaber. Derfor vil vi gerne hylde kulturlivet, og de mange mennesker, der er med til at skabe de kulturelle oplevelser, som er med til at binde os sammen på tværs af hele kommunen,” siger Thorbjørn Kolbo (S), der er formand for udvalget for Kultur, Idræt og Fritid i Vordingborg Kommune.

Vordingborg Kommunens Kulturpriser består af en hovedpris, en særpris og en publikumspris. Det er priskomiteen, der består af lokale kulturaktører, der bestemmer, hvem der skal have hovedprisen og særprisen, mens det er publikum, der afgør, hvem der skal have publikumsprisen.

Musik og natur

Hovedprisen på 25.000 kroner går i år til gruppen ’Møn Sessions’. Møn Sessions går i sin enkelthed ud på at kombinere musik med den mønske natur, når forskellige, anerkendte musikere inviteres til at spille en session under åben himmel – en session, der livestreames og derved både forbindes til den digitale verden og hele verden. Det har Møn Session indtil videre gjort i over 40 sessions gennem de seneste år.

”Musik er tone, tekst, lyd og lyrik og kan i de rigtige rammer frembringe dybe følelser. Det er Møn Sessions et godt eksempel på. Møn Sessions tilfører musikken en ekstra dimension, når fremragende artister spiller deres musik i den romantiske, men også rå, mønske natur. Det giver en unik ro og respekt omkring sangene. De fire dygtige producere bag Møn Sessions skaber en lydgengivelse og et billedsprog, der står krystalklart for både øjne og ører. Uanset om det er Søren Huss, Hush eller Teitur, der finder vej til Møn for at skabe en unik og sanselig session, venter der publikum en forstærket oplevelse af naturen og musikken,” siger Simon Sandfeld, der sidder i priskomiteen og som også er leder af spillestedet STARS i Vordingborg.

Poetisk naturfotografi

Særprisen på 10.000 kroner bliver i år tildelt til fotograf Per Rasmussen. Per Rasmussen har i mange år fotograferet den særlige natur omkring Vordingborg, Stege og Præstø sideløbende med, at han har arbejdet som pressefotograf. Han har udgivet tre fotobøger, senest fotobogen Dark Sky, der viser stemningsfulde billeder af nattehimlen med fokus på natur, kultur og mennesker på Møn og Nyord.

”Per Rasmussen har et særlig poetisk blik, der gør, at hans billeder skiller sig ud og bliver hængende i ens hukommelse. Som fotograf er han vedholdende, ihærdig og god til at fange de særlige øjeblikke. Og så er han generøs. Han deler ud af sine mange, smukke billeder på de sociale medier til glæde for os, der følger ham,” siger filialdirektør Allan Andersen fra Møns bank, som er hovedsponsor for Kulturprisen.

 

Kulturpris 2019

Den 17. januar uddelte vi Kulturpriser 2019 - og sikke en fest.
Arrangementet blev afholdt på Stars - i år var temaet musikalsk.
Vi havde ny sponsor - Møns Bank. Og en helt ny Kulturpriskategori – Publikumsprisen. 

Hovedprisen på 25.000 kr. gik til den internationalt anerkendte garagerock festival ”Gutter Island”, som afholdes hvert andet år i august på Masnedøfortet ved Vordingborg. Festivalen hædres med årets kulturpris for sin stædige og stadige indsats med en festival for nichemusik, der bidrager til en stærk eventkultur i Vordingborg Kommune og tiltrækker publikum fra hele landet. I 2020 har Gutter Island 20 års jubilæum. Festivalen har gennem årerne vokset sig både stor og stærk, uden at den charme, frækhed og vildskab, som de tre dage på det gamle fort fra starten har stået for, er gået fløjten.

Årets talentprismodtager befinder sig i den modsatte ende af musikspektret. Talentprisen gik til den lokale ordsmed, folkemusiker og lokalpatriot MC Hansen, som med sin guitar og sprøde stemme griber sit publikum med dragende fortællinger i ord og musik. MC, eller Mads Christian Hansen, har i 2019 udgivet sin første plade på dansk – og den kan mærkes. Med Jungshoved som udgangspunkt og livet i flere generationer som omdrejningspunkt, har han skabt et krystalklart udtryk, som for alvor viser, hvor stort et fortællertalent MC Hansen er. Det talent ønsker Kulturpriskomiteen at anerkende, og forhåbentlig åbne endnu flere menneskers øjne for.

Årets publikumspris gik til "Fransk Forår"