Spring til indhold

Kulturpriser

Vær med til at fejre kulturen

Du er inviteret med, når Vordingborg Kommune den 22. april hylder modtagerne af Kulturpriserne 2020 og 2021 på STARS i Vordingborg.

Alle er velkomne til Kulturprisfest på STARS, når Vordingborg Kommune hylder vores lokale kunst- og kulturliv. I år er der dobbelt op på fejring, når Kulturprismodtagerne fra 2020 såvel som 2021 bliver hædret. I alt skal fem prismodtagere på scenen og hyldes for deres enestående bidrag til kunst – og kulturlivet på tværs af hele Vordingborg Kommune.

Kulturprisen 2021 går til glaskunstneren Per Hebsgaard, hvis enestående arbejde med glaskunst har internationalt niveau. Per Hebsgaard, der bor og arbejder i Præstø, har med sit unikke talent sat et stort aftryk, når det kommer til udviklingen af dansk glaskunst – og har blandt andet bidraget til unikke udsmykninger i kirker, lufthavne, og mange andre steder i det offentlige rum.

I 2020 fik producergruppen Møn Sessions tildelt årets Kulturpris, mens fotograf Per Rasmussen blev hædret med en særpris. Hædringen af de to prismodtagere blev udskudt på grund af Covid-19. Møn Sessions fik Kulturprisen for deres særlige og kompromisløse arbejde med producere koncertfilm – spillet og filmet i den mønske natur – og fotograf Per Rasmussen hædres for sin storslåede fotokunst, som har et skarpt fokus på naturoplevelser på tværs af hele kommunen.

Ud over hovedpriserne består Kulturpriserne af en publikumspris. Her har alle haft mulighed for at stemme på de seks nominerede, nemlig Møns Dragefestival, Opera i det fri, Prins Jørgens Gardes 75-års jubilæum, Gyldne dage i Præstø, festivalen Waves og bokselandskamp i DGI-Huset. Vinderen af Årets publikumspris 2021 afsløres om aftenen den 22. april, ligesom vinderen af Publikumsprisen 2020, nemlig Tirsdagsmarkederne i Stege, som Møn handelsstandsforening står bag, bliver hyldet på scenen.

Dørene åbner 19:30, hvor skuespiller og konferencier Jens Andersen byder velkommen. Aftenen byder blandt andet på musik fra den mønske gruppe HJEM og Prins Jørgens Garden.

Du kan læse mere om prismodtagerne og selve Kulturprisfesten på www.kulturpris.dk

Kulturpriserne er sponsoreret af Møns Bank.

 

Kulturkomiteen består af:
Laura Barüel, designer
Simon Sandfeld, leder, Stars
Rumle Hammerich, filminstruktør
Line Svendsen, skuespiller
Klaus Michael Jensen, tidl. Kulturdirektør
Allan Andersen, Filialdirektør, Møns Bank

Kulturpriserne er sponsoreret af Møns Bank

Kulturpris 2019

Den 17. januar uddelte vi Kulturpriser 2019 - og sikke en fest.
Arrangementet blev afholdt på Stars - i år var temaet musikalsk.
Vi havde ny sponsor - Møns Bank. Og en helt ny Kulturpriskategori – Publikumsprisen. 

Hovedprisen på 25.000 kr. gik til den internationalt anerkendte garagerock festival ”Gutter Island”, som afholdes hvert andet år i august på Masnedøfortet ved Vordingborg. Festivalen hædres med årets kulturpris for sin stædige og stadige indsats med en festival for nichemusik, der bidrager til en stærk eventkultur i Vordingborg Kommune og tiltrækker publikum fra hele landet. I 2020 har Gutter Island 20 års jubilæum. Festivalen har gennem årerne vokset sig både stor og stærk, uden at den charme, frækhed og vildskab, som de tre dage på det gamle fort fra starten har stået for, er gået fløjten.

Årets talentprismodtager befinder sig i den modsatte ende af musikspektret. Talentprisen gik til den lokale ordsmed, folkemusiker og lokalpatriot MC Hansen, som med sin guitar og sprøde stemme griber sit publikum med dragende fortællinger i ord og musik. MC, eller Mads Christian Hansen, har i 2019 udgivet sin første plade på dansk – og den kan mærkes. Med Jungshoved som udgangspunkt og livet i flere generationer som omdrejningspunkt, har han skabt et krystalklart udtryk, som for alvor viser, hvor stort et fortællertalent MC Hansen er. Det talent ønsker Kulturpriskomiteen at anerkende, og forhåbentlig åbne endnu flere menneskers øjne for.

Årets publikumspris gik til "Fransk Forår"

Kulturpris 2020

VORDINGBORG KOMMUNE FEJRER KULTUREN

KULTURPRIS 2020 GÅR TIL MØN SESSIONS, MENS FOTOGRAF PER RASMUSSEN FÅR SÆRPRIS.

Det er to helt særlige vindere, der begge kombinerer kunst med natur, der i år modtager Vordingborg kommunes Kulturpriser 2020. Med Kulturpriserne vil vi sætte fokus på det mangfoldige kulturliv, der kendetegner Vordingborg Kommune ­– og som har været med til at sætte kommunen på Danmarkskortet de seneste år.

”Vi er stolte af vores kulturliv, som skaber spændende og meningsfulde oplevelser for vores borgere og som tilbyder unikke fællesskaber. Derfor vil vi gerne hylde kulturlivet, og de mange mennesker, der er med til at skabe de kulturelle oplevelser, som er med til at binde os sammen på tværs af hele kommunen,” siger Thorbjørn Kolbo (S), der er formand for udvalget for Kultur, Idræt og Fritid i Vordingborg Kommune.

Vordingborg Kommunens Kulturpriser består af en hovedpris, en særpris og en publikumspris. Det er priskomiteen, der består af lokale kulturaktører, der bestemmer, hvem der skal have hovedprisen og særprisen, mens det er publikum, der afgør, hvem der skal have publikumsprisen.

Musik og natur

Hovedprisen på 25.000 kroner går i år til gruppen ’Møn Sessions’. Møn Sessions går i sin enkelthed ud på at kombinere musik med den mønske natur, når forskellige, anerkendte musikere inviteres til at spille en session under åben himmel – en session, der livestreames og derved både forbindes til den digitale verden og hele verden. Det har Møn Session indtil videre gjort i over 40 sessions gennem de seneste år.

”Musik er tone, tekst, lyd og lyrik og kan i de rigtige rammer frembringe dybe følelser. Det er Møn Sessions et godt eksempel på. Møn Sessions tilfører musikken en ekstra dimension, når fremragende artister spiller deres musik i den romantiske, men også rå, mønske natur. Det giver en unik ro og respekt omkring sangene. De fire dygtige producere bag Møn Sessions skaber en lydgengivelse og et billedsprog, der står krystalklart for både øjne og ører. Uanset om det er Søren Huss, Hush eller Teitur, der finder vej til Møn for at skabe en unik og sanselig session, venter der publikum en forstærket oplevelse af naturen og musikken,” siger Simon Sandfeld, der sidder i priskomiteen og som også er leder af spillestedet STARS i Vordingborg.


Poetisk naturfotografi

Særprisen på 10.000 kroner bliver i år tildelt til fotograf Per Rasmussen. Per Rasmussen har i mange år fotograferet den særlige natur omkring Vordingborg, Stege og Præstø sideløbende med, at han har arbejdet som pressefotograf. Han har udgivet tre fotobøger, senest fotobogen Dark Sky, der viser stemningsfulde billeder af nattehimlen med fokus på natur, kultur og mennesker på Møn og Nyord.

”Per Rasmussen har et særlig poetisk blik, der gør, at hans billeder skiller sig ud og bliver hængende i ens hukommelse. Som fotograf er han vedholdende, ihærdig og god til at fange de særlige øjeblikke. Og så er han generøs. Han deler ud af sine mange, smukke billeder på de sociale medier til glæde for os, der følger ham,” siger filialdirektør Allan Andersen fra Møns bank, som er hovedsponsor for Kulturprisen.

Fra den 1. januar har alle mulighed for at indstille og herefter stemme om Publikumsprisen. Her kan du pege på, hvilken kulturoplevelse eller kulturaktivitet, som du synes, har været den bedste, sjoveste eller flotteste i Vordingborg Kommune i 2020. Kulturlivet har som bekendt haft svære betingelser på grund af COVID-19, og derfor glæder vi os til at sætte fokus på de mange oplevelser og aktiviteter, som alligevel er blevet gennemført i løbet af året. Du kan læse mere om, hvordan du indstiller til publikumsprisen på www.kulturpris.dk.

Ny Publikumspris

Den ny stiftede Publikumspris giver mulighed for at give sin mening til kende. Komitéen ønsker nemlig at finde ud af hvad årets største, sjoveste eller bare bedste kulturelle oplevelse i Vordingborg Kommune i 2019 har været. Det er muligt at indstille store og små kulturelle begivenheder til prisen, og i løbet af januar 2020 skal vinderne findes ved afstemning på nettet. 

Du kan følge med her og på facebook.com/oplev.vordingborg/ for at gøre din indflydelse gældende, når nomineringen skydes i gang senere på måneden. Den endelige vinder afsløres til prisfesten 17. januar 2020.

Der er fri entré og alle er velkomne, når vi fejrer kulturen i Vordingborg Kommune, til en festlig aften i godt selskab. Det sker, fredag d. 17. januar 19.30 - ca. 21.30, på STARS, Algade 82, 4760 Vordingborg.

Kulturpriskomite

Komiteen, som udpeger vinderne er sammensat af udøvende kunstnere fra forskellige grene af kunsten samt kulturaktører og en repræsentant fra erhvervslivet og kommunens kulturdirektør. Der sker en løbende udskiftning i komiteen, og det ønskes at have kunstarterne repræsenteret bredt. Det er komiteens medlemmer som foreslår og udpeger nye medlemmer.

Kulturkomiteen består af:

Laura Barüel, designer

Simon Sandfeld, leder, Stars

Rumle Hammerich, filminstruktør

Line Svendsen, skuespiller

Klaus Michael Jensen, tidl. kulturdirektør

Jesper Kjærulf, kulturchef, Vordingborg kommune

Kulturpriserne har flere formål

  • at anerkende og støtte de kulturelle tiltag der eksisterer i kommunen.
  • at lyse på lokale kulturelle profiler.
  • at udbrede kendskabet til kulturen i Vordingborg Kommune
  • at folk som beskæftiger sig med kultur her i kommunen møder hinanden.
  • at erhvervslivet oplever hvilken kulturel rigdom vi har her, og at de føler sig inviteret.
  • at sende et signal om vigtigheden af et rigt kulturliv her i kommunen.
  • at profilere Vordingborg udadtil.

 

Kulturpriserne blev uddelt første gang i 2008. Der har hvert år været uddelt en hovedpris på 25.000 og en Talentpris på 10.000 kr.

Sponsoraftale med Møns Bank

Vordingborg Kommune har indgået en 3-årig aftale med Møns Bank om et samarbejde omkring Kulturpriserne, et samarbejde som begge parter er utrolig glade for. Banken støtter ligeledes Vordingborg Kommunes Idrætspriser.

"Vi fik en henvendelse, som vi ikke kunne sidde overhørig, i og med, at vi er en lokalbank, der ønsker at gøre en forskel i de lokalområder, vi arbejder i," siger filialdirektør Allan Andersen fra Møns Bank i Vordingborg.