Spring til indhold

Din min ren by

SAMMEN OM STORBYENS SMUKKESTE FORHAVE

  • Vær en del af DIN MIN REN BY – vores kampagne, som giver dig og dine medborgere en renere kommune ved fokus på renhold og mindre affald i det offentlige rum. Et rent miljø er godt for både mennesker og dyr. 
  • Vær med, når vi sammen udlever vores vision om at være storbyens smukkeste og sundeste forhave. 
  • Læg mærke til logoet i bybilledet. Det er blevet til for at minde os alle sammen om, at skrald skal op i skraldespanden.

Hvad er din min ren by

DIN MIN REN BY er en kampagne der skal være med til at sikre os alle en ren kommune - også i fremtiden. Når du bor i Vordingborg Kommune, er du en del af vores vision om at være storbyens smukkeste og sundeste forhave. Kampagnen integreres som en opfordring i dagligdagen, så vi alle husker at smide affald i skraldespanden, og ikke på jorden. Vi ønsker at skabe en positiv holdningsændring blandt borgere i alle aldre, så vi alle kan være en del af forskønnelsen af det offentlige rum.
DIN MIN REN BY er for alle os, der elsker den smukke natur, strandene og de hyggelige købsstadsmiljøer og landsbyer i Vordingborg Kommune. Ved at skabe engagement og positiv opmærksomhed, lader vi både voksne og børn tage del i opgaven, med at integrere renhold som en naturlig ting i dagligdagen. Vi ønsker at gøre DIN MIN REN BY til en sjov og lærerig oplevelse for dig og ikke mindst for den næste generation.

Hvad kan du gøre

Brug affaldsspanden og smid ikke affaldet på jorden - så enkelt kan det siges. Derudover kan du samle skraldet op og smide det i skraldespanden. Hvis vi hver især samler et stykke affald op om dagen, og smider det i skraldespanden, er vi alle med til at skabe et rent og smukt miljø. For jo renere der er, jo mindre affald bliver der smidt. Hvis du har en god ide til, hvordan vi kan få en renere kommune, er du velkommen til at kontakte os. Du kan også kontakte Hold Danmark Rent eller affaldsindsamlingen.

 

Hvor i kommunen gør vi en indsats

Vi har siden 2016 kortlagt renholdelsesniveauet i de tre købstæder.

I 2016 viste kortlægningen i Vordingborg by, at 80 % af borgerne er generelt tilfredse med renholdelsesniveauet i vores kommune.

I 2017 blev Stege kortlagt. Her var hele 98% er tilfredse med renholdelsesstandarden, hvilket er væsentligt over landsgennemsnittet på 78%. Stege havde det bedste resultat i gruppen af sammenlignende kommuner.

87% var generelt tilfredse med renholdelsesniveauet i kommunen, da kortlægningen blev gennemført i Præstø i 2018.

Flere og flere kommuner deltager i kortlægningen. Man kan derfor sammenligne renholdelsesniveauerne i de deltagende kommuner. I 2018 deltog 23 kommuner, svarende til 40 % af den danske befolkning, i årets kortlægning. Som Stege i 2017, lå Præstø i 2018 som nummer 1 i gruppen af sammenlignelige kommuner.

Kortlægningerne viser også, at der er enkelte ’hot spots’, hvor der var brug for en ekstra indsats. Det er ikke overraskende de mest besøgte områder, og hvor der færdes mange mennesker.

Vi bruger bl.a. kortlægningerne til at få et overblik over, hvor og hvordan vi skal imødegå renholdelsesproblematikkerne.

Du kan læse rapporterne for kortlægningen her:

 

Ren Natur

Kommunens foreninger kan hjælpe med at holde naturen ren og samtidig tjene penge.

Og kommunens erhvervsdrivende kan sponsorere midler til opsamlingen af henkastet affald.

 Vordingborg Kommune støtter Ren Natur, hvor foreninger, mod at samle henkastet affald op, kan tjene sponsormidler.

Selvorganiserede grupper, der samler affald op i forvejen, kan også være med i Ren Natur.

 Som lokal sponsor, er man med til at bidrage til et renere nærmiljø, støtte det lokale foreningsarbejde og styrke bevidstheden om ikke af smide affald.

 Ren Natur er ledet af Hold Danmark Rent og består af et bagvedliggende samarbejde mellem kommuner, frivillig- og foreningslivet og det lokale erhvervsliv.

I 2019 er McDonald’s, SPAR og Dansk Retursystem nationale sponsorer af Ren Natur.

 Konceptet understøtter Vordingborg Kommunes vision om, at være storbyens sundeste og smukkeste forhave, og de politiske mål om at være de frivillige og foreningernes kommune samt den grønne og miljøbevidste kommune.

Læs mere om Ren Natur på hjemmesiden www.rennatur.org
Her kan du også tilmelde din forening til at samle affald, og du kan tilmelde dig som sponsor.

Har du spørgsmål til Vordingborg Kommunes involvering i Ren Natur er du velkommen til, at kontakte os.