Spring til indhold

Spis frugt og mange grøntsager

Grøntsager og frugt indeholder mange af de mineraler og vitaminer, du skal bruge for at holde kroppen sund og rask. Desuden indeholder de relativt få kalorier, og når du spiser frugt og mange grøntsager, bliver det derfor nemmere at holde eller opnå en sund vægt.

Spis helst 600 gram frugt og grønt dagligt. Det svarer til 6 stk. frugt og grønt. Mindst halvdelen skal være grøntsager. 100 g grøntsager eller frugt svarer til en stor gulerod eller et æble.

Vælg især de grove grønsager, fordi de har flere kostfibre end salatgrøntsagerne. Grove grøntsager er f.eks. løg, ærter, broccoli, blomkål, rodfrugter og bønner. Husk, at kartofler ikke hører med i dette regnskab med 600 gram grøntsager om dagen.

Spis grønsager til alle dine hovedmåltider, og spis frugt og grønsager som mellemmåltider. Så når du nemmest op på 600 g om dagen og forebygger derved bl.a. hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og nogle former for kræft.

Tips:

  • Det er lettere at spise flere grøntsager, hvis de er bagte, kogte, stegte eller dampede. Nyd grøntsager både rå og tilberedte. Tilbered også gerne stuvede grøntsager med f.eks. skummetmælk eller lav forskelligt grøntsagsmos.
  • Bland flere grøntsager i f.eks. gryderetter eller supper. Riv gulerødder, persillerod, selleri og andre rodfrugter i kødretterne, kødsovsen og frikadellerne.
  • Vælg forskellige grøntsager og frugt efter årstiden, så er de både friskere, smager bedre og ofte billigere.
  • Brug gerne frosne grøntsager, der er lette at tø op i små portioner, eller grøntsager på dåse. Begge dele er ernæringsmæssigt gode valg. Du kan lade dig guide af Nøglehulsmærket.
  • Nødder og tørret frugt tæller ikke med i de 6 om dagen, men er et godt alternativ til slik og andre søde sager, da de indeholder vitaminer og mineraler. Men hold igen, for tørret frugt indeholder også mange kalorier - nemlig 6-7 gange flere kalorier sammenlignet med frisk frugt. Nødder har et højt indhold af det sunde fedt og har en forebyggende effekt på hjerte-kar-sygdomme. Spis højest 30 gram dagligt - det svarer til en lille håndfuld.