Spring til indhold

Spirituel hvile

Spirituel hvile er tæt forbundet med meditation. Undersøgelser af hjernen har vist, at folk, som mediterer, fysisk kan udvide dele af hjernen, der har at gøre med koncentration, opmærksomhed og fokusering. Det betyder således, at man kan regenerere dele af kroppen. Meditation gavner din fysiske sundhed i en grad, så du forlænger din levetid. Det er præcis de kræfter, som munke og yogadyrkere har udnyttet i årtusinder.

Basalt set er meditation en systematisk måde at afspænde og berolige sindet på, lindre stress og uro og lade effekten forplante sig ud i kroppen. Alt sammen for at forbedre livskvaliteten. Langt de fleste er faktisk udmærket i stand til at opnå meditationslignende tilstande uden at være klar over det. Som f.eks. når du kigger ind i et bål, lytter til stille musik, ser ud over havet, betragter en solnedgang o.lign.

Flere læger begynder at anbefale meditation til at forebygge, lindre eller behandle f.eks. hjertesygdomme, kræft og psykiske lidelser som depression og angst. Både forhøjet blodtryk og dårlig insulinfunktion kan føre til åreforkalkning og blodpropper. Og meget tyder på, at meditation kan være en bremse, der stopper den farlige udvikling, da risikoen for åreforkalkning i halsarterien (og hermed også for blodprop i hjernen), falder hos mennesker, der dyrker meditation. Læs mere om meditation under ”Hvile og immunforsvar”.

Spirituel hvile kan også handle om at være troende. En undersøgelse har vist, at folk, som regelmæssigt deltager i religiøse sammenhænge, lever længere end folk, der ikke gør. F.eks. kan det at bede have den samme effekt på hjernen, som meditation har.