Spring til indhold

Hvile og immunforsvar

Med alderen øges risikoen for at få en alvorlig infektion. Immunsystemet bliver svækket med alderen, ikke mindst den del af immunsystemet, der er nødvendig for at bekæmpe de bakterielle infektioner. Udover at infektionerne rammer hyppigere, rammer de også hårdere, fordi man simpelthen bliver mere syg.

I sygdomsperioder er det ekstra vigtigt at være opmærksom på, hvordan du får gode hvil i løbet af dagen. Når du restituerer, sænker du pulsen, og blodtrykket falder. Hvis du samtidig er opmærksom på dit åndedræt, vil du hurtigt kunne mærke større velvære i kroppen.

Et effektivt middel til at styrke immunsystemets evne til at danne de antistoffer, som angriber bakterier og virus – er meditation. I en undersøgelse blev en gruppe personer vaccineret mod influenza. De forsøgsdeltagere, der mediterede, viste sig at være bedre beskyttet mod sygdommen, fordi deres immunsystem producerede flere antistoffer mod influenzavirus. Jo bedre de var til at meditere, jo flere antistoffer producerede de. Samtidig følte de sig bedre tilpas og var ikke så stressede. Også andre videnskabelige undersøgelser bekræfter, at meditation styrker immunforsvaret. Læs mere om meditation under ”Spirituel hvile”.