Spring til indhold

Opfølgning på stormfloden

Skaderne efter stormfloden i oktober er ved at blive gjort op.

Husk fristen for at anmelde skader til Naturskaderådet den 21. december
Fredag og lørdag den 20. og 21. oktober 2023 blev flere af vores kyststrækninger ramt af en historisk voldsom stormflod. Den værste i mere end 100 år. Enkelte steder oplevede vi vandstande op til 210 cm over daglig vande. Det var væsentligt mere end prognoserne havde forudset. Oven i vandstandsstigningerne blev vores kyster flere steder ramt af bølger på omkring 3-4 meter.

Naturskaderådet afgjorde allerede den 21. oktober, at der var tale om stormflod flere steder i landet herunder på Møn og Sjællands østkyst mod nord - fra Kalvehave til Avedøre Holme. Det har betydning for muligheden for at få erstatning for stormflodsskader.

Husk at sidste frist for at anmelde skader til Naturskaderådet er den 21. december 2023. Du kan læse mere om stormflod, og om hvordan du er stillet i tilfælde af skader efter stormflod på Naturskaderådets hjemmeside: https://naturskaderaadet.dk/regler-viden-og-vejledning/viden-om-naturskader/stormflod/ 

Stormflodsskaderne i Vordingborg Kommune
Udover sommerhusområderne Roneklint ved Præstø og Oddermose Strand på Møn blev også Præstø midtby, Præstø Havn og Klintholm Havn særligt hårdt ramt af oversvømmelserne. Flere andre steder i kommunen blev vi også ramt af oversvømmelser og skader på diger, sluser, trapper, strande og stier langs kysten mv.Vordingborg Kommunes samlede udgifter til beredskab og genopbygning før og efter stormfloden forventes at løbe op i minimum 35 mio. kr.

Naturskaderådet dækker ikke skader på havne- og kajanlæg, bådebroer, badebroer, diger, kystbeskyttelse og anden form for værn mod vandet mv., så det er en stor udfordring at skulle finde pengene til genopbygningen af de kommunale anlæg.

Den nye finanslovsaftale indeholder en stormflodspulje på 125 mio. kr. i 2024 til genopretning i hårdt ramte kommuner. Her kan vi søge om dækning af op til 25 pct. af udgifterne til genopretning. Men den pulje dækker ikke skader på havne- og kajanlæg, bådebroer mv. Vi skal derfor søge hjælp i en lånepulje på 375 mio. kroner, som også er en del af den nye Finanslov.

Kommunalbestyrelsens har tidligere besluttet, at der skal optages lån for cirka 27 millioner kr. gennem Kommunekredit for at udføre det nødvendige anlægsmæssige vedligehold på kommunens otte lystbådehavne. Stormflodsskaderne på Præstø og Klintholm Havn bliver nu lagt ind i arbejdet med investeringsplanen, så der kan fremlægges en plan for mulige prioriteringer til politisk beslutning, når der er fuld klarhed over de materielle og økonomiske konsekvenser af stormfloden og mulige fremtidige løsninger samt finansieringsmuligheder.

Ambitionen er at renovere så mange broer som muligt inden sejlsæsonen 2024 begynder. Broer der ikke renoveres må forventes at forblive afspærret sommeren over. Inden stormfloden var der planer om at udbedre nogle mindre skader på Bro 3 i Præstø og ramme ekstra fortøjningspæle til broen samt at etablere en bølgebryder for at beskytte broen bedre. Efter stormfloden vurderer havneadministrationen, at broen i stedet bør genetableres et andet og mere beskyttet sted i havnen ud for Dambækshave. Det kræver dog en godkendelse af Kystdirektoratet.

I Præstø medførte stormfloden også skader på slusen og bygværket i Tubæk Å. Det indledende arbejde med reetableringen er påbegyndt. Der er blevet ryddet op i og omkring bygværket, og der er lavet aftaler om etablering af to nye sluseporte og reparation af bygværket. Den nye sluseport skal laves med stålramme beklædt med Azobe brædder, for at porten kan tåle samme påvirkning som ved 100-års hændelsen i oktober. Porten bliver lavet, så den kan indgå i det nuværende bygværk. Derudover skal skader på selve bygværket, støttemuren og stenskråningen repareres.

Reetableringen af slusen anslås af komme til at koste 1 mio. kr., og reparation af bygværket forventes at koste cirka 0,5 mio. kr. Reetableringen finansieres via et mindreforbrug af midler til vejbelysning i 2023, som lige nu forventes at blive på minimum 1,9 mio. kr.

Olieforureningen i Præstø bymidte
I Præstø bymidte blev der efter stormfloden konstateret en mulig olieforurening. En indledende undersøgelse har påvist et for højt niveau af benzen og kulbrinter i flere boliger og i udeluften, hvilket sandsynligvis skyldes afdampning fra oliestoffer.

Vi har tidligere sendt breve ud til de berørte borgere i Præstø og opfordret til at kontakte vores jordforureningsgruppe på jordforurening@vordingborg.dk, hvis man har konstateret olielugt i sin bolig efter oversvømmelserne. Indtil videre har vi fået fire henvendelser. Det lave antal henvendelser kan dog skyldes, at de fleste borgere, som er berørt af stormfloden ikke opholder sig i deres boliger på grund af vandskader. Husk at fristen for at melde ind til vores jordforureningsgruppe er fredag den 15. december 2023.

Region Sjælland er i gang med at foretage jordforureningsundersøgelser og afventer nu resultaterne af cirka 100 jordprøver. Da sneen har haft for stor indflydelse på afdampningen, har det ikke være muligt at måle udeluftens indhold af kulbrinter. Udeluftsmålingerne foretages derfor på et senere tidspunkt.