Spring til indhold

Ny planlægning for sommerhusene ved Roneklint

Lokalplan skal sikre fælles løsninger mod risiko for oversvømmelser fra regn.

Ved stormfloden i oktober 2023 blev sommerhusområdet Kohaven ved Roneklint hårdt ramt af oversvømmelser fra havet på grund af brud på diget. Det får nu ejerne til at søge om at genopbygge ødelagte sommerhuse. Flere ønsker at få lavet forskellige former for terrænregulering på deres grunde for at beskytte sig mod fremtidige oversvømmelser.

Oversvømmelser i området kan opstå på to måder. Enten fra havet ved stormflod eller fra store mængder regn. Det er grundejerforeningens ansvar at vedligeholde og forny diget, som skal sikre området mod stormflod. Derimod er det kommunens opgave at sikre, at lokalplanen for området kan håndtere risikoen for oversvømmelser fra regnvand.

Derfor vil kommunen nu udarbejde en ny lokalplan for sommerhusområdet. Den nye plan skal opdateres med en mere præcis og lokal prognose for oversvømmelsesrisikoen fra regnvand. Det bliver så grundlaget for at fastlægge, hvilke muligheder der skal være for terrænregulering i området.

Målet er at sikre, at området får den bedste samlede løsning for klimatilpasning i forhold til fremtidens regnvandsmængder. Den nye plan skal dermed sikre, at der for eksempel ikke laves en terrænregulering på én grund, som blot resulterer i at regnen lægger sig på nabogrunden, men at der laves løsninger, som sikrer alle grunde i området bedst muligt.

Kommunen vil involvere sommerhusejerne, når de indledende tekniske analyser er gennemført og inden selve planforslaget udarbejdes. Herudover vil der blive en offentlig høring, når planforslaget ligger klar.