Spring til indhold

Når du er gravid

Når du er gravid, er der forskellige forholdsregler, du skal tage for at sikre dit ufødte barns ve og vel. Herunder forskellige sygdomme, du helst skal undgå. Her kan du læse mere om de sygdomme, som i særlige tilfælde kan indvirke på din graviditet:

Skoldkopper:

Skoldkopper er en helt almindelig børnesygdom, som forekommer overalt i verden. Det karakteristiske udslæt kan genkendes af de fleste voksne mennesker. Sygdommen er normalt uden komplikationer, men i særlige tilfælde, fx under graviditeten, kan der være grund til at søge læge. I Danmark antages det at 98 % af voksne har haft skoldkopper. Du kan læse mere om skoldkopper og forholdsregler her. 

http://www.ssi.dk/Service/Sygdomsleksikon/S/Skoldkopper.aspx

Røde hunde:

Røde hunde er ikke særlig smitsomt og overføres via spyt som dråber gennem luften. Men ved smitte i graviditeten kan fosteret smittes og fødes med såkaldt kongenit rubellasyndrom i form af hjerneskade, døvhed, blindhed, hjertefejl og dårligt immunforsvar. Røde hunde indgår i børnevaccinationsprogrammet og ses sjældent. Du kan læse mere om Røde hunde og forholdsregler her.

http://www.ssi.dk/Service/Sygdomsleksikon/R/Roede%20hunde.aspx

Lussingesyge:

Sygdommen er mild, og mange smittede får ingen symptomer. Et typisk tilfælde med symptomer starter med feber og lidt tør hoste i et par dage. Efter at temperaturen er faldet fremkommer et udslæt eventuelt sammen med lettere feber på ny. Børn kan få et kraftigt, rødt udslæt på begge kinder. Desuden kan der ses et fintplettet udslæt på resten af kroppen. Hvis gravide kvinder smittes kan infektionen ramme fostret ca. 3 - 4 uger efter den gravides infektion. Nogle få procent af fostre smittet før 20. uge har risiko for fosterdød eller hydrops. Den samlede risiko for, at en smittet gravid mister sit foster, er mindre end 1%. Over 95% af de smittede fostre overlever således infektionen, og der er aldrig konstateret senfølger eller misdannelser efter infektionen. Du kan læse mere om Lussingesyge og forholdsregler her. 

http://www.ssi.dk/Service/Sygdomsleksikon/L/Lussingesyge.aspx

Hepatitis B Virus:

Hepatitis B Virus Hepatitis forårsager leverbetændelse. Ved første graviditetsundersøgelse tilbydes alle undersøgelse for leverbetændelse. Du kan læse mere om Hepatitis B Virus og forholdsregler, når du er gravid her. 

http://www.ssi.dk/Service/Sygdomsleksikon/H/Hepatitis%20B.aspx

Forkølelsessår (Herpes simplex virus):

http://www.ssi.dk/Service/Sygdomsleksikon/H/Herpes%20simplex%20virus%20infektion.aspx

HIV:

Link til Statens Serums Institut og særlig opmærksomhed ved HIV. 

http://www.ssi.dk/Service/Sygdomsleksikon/H/AIDS%20-%20HIV.aspx