Spring til indhold

Bekæmpelse af bjørneklo

Ny indsatsplan til bekæmpelse af den invasive kæmpebjørneklo er på vej.

Vordingborg Kommunes Klima- og Teknikudvalg har den 6. december 2023 udsendt et forslag til ny indsatsplan for bekæmpelse af kæmpebjørneklo.  Høringsfristen er fastsat til den 2. februar 2024, og du kan sende dine kommentarer til: Natur@vordingborg.dk.

Du kan læse om planen her

Baggrund for forslag til den nye plan:
Den nuværende indsatsplan udløber ved årsskiftet, og har på det tidspunkt virket i 10 år. Der ønskes udarbejdet en ny indsatsplan, som igen foreslås at gælde i 10 år. De 10 år er valgt, fordi det er omkring det tidsrum, at frøene fra planterne kan ligge i jorden og stadig være i stand til at spire frem.

Der lægges igen op til at indsatsområdet er hele kommunen, og at målet er en total udryddelse af planten i Vordingborg Kommune.

Indsatsplanen er ikke gældende før den besluttes ved politisk beslutning i Kommunalbestyrelsen. Indsatsplanen betyder at alle, private som offentlige, skal bekæmpe planten på egen jord. Indsatsplanen lægger op til, at Vordingborg Kommune samarbejder med og vejleder lodsejere, som har planten.

Hvorfor skal kæmpebjørneklo bekæmpes?
Kæmpebjørneklo er en invasiv art, som er en trussel mod den danske biodiversitet og derfor skal den bekæmpes, hvor den vokser. På et overordnet niveau er invasive arter en af de største trusler mod den biologiske mangfoldighed.

Kæmpebjørneklo er indført til Danmark i 1800-tallet som haveplante. Herfra har den spredt sig ud i vores danske natur. Den er uønsket, fordi den med sine store skyggende blade fortrænger den naturlige hjemmehørende vegetation. Dermed forsvinder også levestederne for mange insekter og andre dyr. Derfor er det vigtigt, at du hjælper til med at bekæmpe planten på din ejendom.

Kæmpebjørnekloens saft er giftig og kan medføre forbrændinger og overfølsomhedsreaktioner.