Spring til indhold

Nyt fra biblioteket uge 17

Vordingborg Bibliotekerne har tilbud til alle. Bliv inspireret her.

Lyt til en lærerig, men spændende Podcastserie!
Hvis du er interesseret i historie og den menneskelige ondskab, så er serien ”Tyran” på DR Lyd et godt bud.

Mette Storm har anmeldt serien, der pt består af afsnit om Saddam Hussein, Idi Amin og Pol Pot, og den igangværende om Benito Mussolini.

”Tyran” omhandler diktatorer af værste skuffe, serien er stadig kørende, så jeg ved ikke hvad der venter, men lige nu er det en videre historie om Mussolini.

Jeg startede med historien om Idi Amin. Han blev kaldt Afrikas Hitler, om det giver mening må lytteren selv bedømme, men sammenligningen er forståelig, i hvert fald, når talen falder på afstumpethed og ondskab.

Seriens beskrives således ”…. handler om alle de personer, der igennem tiden har gjort verden til et markant dårligere sted.” Og det skal jeg da lige love for, for de millioner af ofre, deres pårørende og deres landsmænd. På flere områder med konsekvenser helt op til nutiden.  

Læs hele Mettes anmeldelse på www.vorbib.dk og på bibliotekets Facebookside.

 

Insekthoteller - Naturværksted for hele familien
Vil du lave et hjem til insekterne og få det med hjem?

Insekterne mangler mad, levesteder og steder at overvintre. Vær med til nogle hyggelige timer, hvor du kan lave et insekthotel til at tage med hjem.

Du må meget gerne tage en skruemaskine med og materialer som fx: kortere brædder (uden imprægnering), siv, kogler, småkviste, kyllingenet eller mursten med huller. Så får du hjælp til at lave netop dit eget hotel.

Vi arbejder udenfor, hvis vejret tillader og alle er velkomne.

Arrangementet er gratis og kræver ikke tilmelding.

Familieværkstedet arrangeres i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening på Vordingborg Bibliotek lørdag d. 27. april kl. 10-13.

 

Mød de vilde havementorer fra lokalgruppe Møn
Mød De vilde havementorer i Vordingborg Biblioteks Foyer i forbindelse med udstillingen: Danmarks vildeste kommune.

Du vil få mulighed for at få spændende tips og tricks til at hjælpe din lokale biodiversitet på egen hånd og høre om deres spændende projekter og arbejde med biodiversitet. Havementorerne vil dele ud af deres viden og erfaringer, suppleret med spændende materiale, som du selv kan fordybe dig i.

Kom bare forbi på tirsdag d. 30. april kl. 15.30-17.30.

 

Samtalecafé: verdensmål i hverdagen
Vi stiller spørgsmålet: Hvad er fattigdom?

Verdensmålene består af 17 overordnende mål, som FNs medlemslande vedtog i 2015. Målene sætter retningen for at løse klodens største problemer inden år 2030.

Efterhånden som samtalecaférækken er skredet frem, er der kommet en større og større erkendelse af, hvor tæt de forskellige mål hænger sammen. Et af de grundlæggende emner, som man gang på gang vender tilbage til er "penge". Både som forudsætning og begrænsning. Derfor tager vi denne gang udgangspunkt i Verdensmål 1: "Afskaf fattigdom" og Verdensmål 10 "Mindre ulighed".

Steen Arnstrup, uddannet cand. scient. pol, vil bl.a. stille spørgsmålene: Hvad er fattigdom? Hvordan måles det? Og hvad kan vi gøre ved det? Som borgere, som stater og som internationale organisationer og institutioner.

Der er plads omkring bordet til alle, der er nysgerrige på andres holdninger og som gerne vil udfordres på egne.

Samtalecafeen ligger tirsdag d. 30. april kl. 16.30 på Vordingborg Bibliotek.

Alle er velkomne.

Biblioteket serverer kaffe og te.

 

Hvordan kan jeg bruge kunstig Intelligens i hverdagen?
Lær at skrive fødselsdagstaler eller historier for børn med ChatGPT!

Makerspace Vordingborg og Vordingborg Bibliotek er glade for at invitere dig til vores kommende kursus, "Introduktion til Kunstig Intelligens - Hverdagsbrug af ChatGPT."

Dette kursus er skabt specielt til dig, der ikke har tidligere erfaring med kunstig intelligens og ønsker at udforske dets spændende potentiale, eller bare finde ud af, hvad det egentlig er. Du får mulighed for, at lære hvordan du kan bruge ChatGPT som et værdifuldt værktøj i din daglige rutine.

Kurset afholdes af Ole Madsen, der til daglig arbejder som IT-chef, og som er en af de mange frivillige i Makerspace Vordingborg.

Det sker på Vordingborg Bibliotek tirsdag d. 30. april kl. 19:00.

Arrangementet er gratis, men kræver billet, som du kan hente her

 

Gunnar Saietz
Kunstmaler Gunnar Saietz hyldes med en udstilling på Præstø Bibliotek i maj måned.

Udstillingen vil give besøgende en unik mulighed for at opleve Saietz’s bemærkelsesværdige surrealistiske værker, der er præget af både humor og grumhed.

Gunnar Saietz (1936-2019) var en betydningsfuld kunstmaler kendt for sin originale stil og dybt personlige udtryk. Han skabte malerier, der udforskede surrealistiske motiver med en unik blanding af humor og dystopi. Saietz’s værker formidler en dyb forståelse for menneskets eksistens gennem en forvrænget og drømmeagtig linse.

Hans værker er blevet udstillet på adskillige kunstgallerier i både Danmark og internationalt.

Udstillingen er tilgængelig alle dage i den selvbetjente åbningstid fra d. 1. maj til 31. maj.

 

Orla Frøsnapper i Bio Bernhard
André Andersen SOLO & Teaterkompagni opfører den velkendte børneforestilling Orla Frøsnapper fredag d. 3. maj i Bio Bernhard kl. 16.00.

Det er hårdt at være lille i byen, for der bor en bølle. Nogen siger, at han engang har slugt en levende frø! Det er nok derfor, han bliver kaldt Orla Frøsnapper".

Ole Lund Kirkegaards elskede historie om byens værste bølle og den lille, "uskyldige" dreng indeholder en skæbnesvanger jagt, der ender i cirkusteltet med den store kanonkonge.

Skuespiller André Andersen spiller alle rollerne selv – og vi møder bl.a. den storrygende Orla Frøsnapper, byens smed, stærke Mister Strong, skrigende Fru Olsen og kanonkongen Don Kraus.

Og hvad med publikum? Ja, I får lov til at være publikum – også til gallapremieren i Cirkus Bardoni!

Det er en livlig forestilling med plads til godt humør!

Vigtigt: Forestillingen er for børn fra 6 år.

Køb din billet til forestillingen her