Spring til indhold

Opret en aftenskole

Foreninger, der tilbyder folkeoplysende undervisning, også kaldet aftenskoler, tilbyder undervisning til primært voksne borgere i fritiden. Det kan både være i ”skolefag” som sprog og matematik, men aftenskolerne tilbyder også en bred vifte af hobbyfag, der spænder fra husflid og klaverspil til yoga og efterfødselsgymnastik mv. Engang foregik undervisningen alene om aftenen, deraf navnet, men i dag foregår aktiviteterne også i dagtimerne.

Aftenskoler, i loven kaldet Folkeoplysende voksenundervisning, reguleres efter Folkeoplysningsloven. Heri står, at formålet med folkeoplysende voksenundervisning er at fremme demokratiforståelsen og aktivt medborgerskab, og med udgangspunkt i undervisningen at øge deltagernes almene og faglige indsigt og færdigheder. Sigtet er at styrke den enkeltes evne og lyst til at tage ansvar for eget liv og til at deltage aktivt og engageret i samfundet.

Som aftenskole er det muligt at få anvist kommunale lokaler til aktiviteter samt at søge om tilskud til lærer-lederløn og evt. lokaletilskud, hvis det ikke er muligt for kommunen at anvise egnede kommunale lokaler til aktiviteten. Det er folkeoplysningsloven der sætter rammerne for, hvordan lokaler og tilskud udmøntes.

Nye aftenskoler registreres og godkendes hele året og er berettiget til tilskud fra den dag, aftenskolen begynder sine aktiviteter. Nye aftenskoler søger om godkendelse gennem Vordingborg Kommunes Foreningsportal.

I opstartsåret kan nye aftenskoler ansøge om etableringshjælp. Etableringshjælpen vurderes ud fra det forventede aktivitetsniveau. Kontakt Center for Kultur, Fritid og Udvikling for at høre mere.

Bliver foreningen godkendt som aftenskole, er aftenskolen forpligtiget til at indberette holdlister over deltagere, der er bosiddende i andre kommuner end Vordingborg Kommune. Holdlisterne skal indeholde timetal, navn, adresser og cpr. nr. på deltagere fra andre kommuner. Aftenskolerne indsender oplysninger om deltagere fra andre kommuner til Center for Kultur, Fritid og Udvikling årligt.

For at blive godkendt som aftenskole, skal aftenskolen:

  • Have formuleret et formål med foreningsdannelsen, som fremgår af vedtægten
  • Tilbyde folkeoplysende virksomhed/aktivitet efter Folkeoplysningsloven
  • Have en bestyrelse på minimum 5 personer, der er valgt eller udpeget af medlemmerne eller medlemsorganisationerne, der står bag foreningen.
  • Give deltagerne i den folkeoplysende virksomhed mulighed for en plads i bestyrelsen
  • Have en folkeoplysende voksenundervisningsvirksomhed, der som udgangspunkt er åben for alle. Jf. Folkeoplysningsloven §7 stk. 4
  • Være hjemmehørende i Vordingborg kommune
  • Have en virksomhed, der er almennyttig og kontinuerlig

Herudover skal I huske at oprette:

  • aftenskolen i CVR-registeret. I får tildelt et CVR-nummer ved at registrere jeres forening på www.virk.dk
  • en digital postkasse (e-boks) til korrespondance med offentlige myndigheder på www.virk.dk
  • en bankkonto (Nemkonto) med tilknytning til aftenskolens CVR-nummer.

Vedtægter for aftenskoler

Vedtægter for folkeoplysende voksenundervisning i Vordingborg Kommune skal som minimum indeholde:
 

  1. Foreningens formål

En aftenskole skal tilbyde aftenskolevirksomhed. Det skal fremgå, at aftenskolen ønsker at udbyde folkeoplysende aktiviteter, der har afsæt i at fremme demokratiforståelse og aktivt medborgerskab. Aktiviteterne rummer undervisning, foredrag, debatskabende aktiviteter eller studiekreds, aktiviteter tilrettelagt som fleksible tilrettelæggelsesformer, for voksne eller for voksne og børn sammen. Der skal være tale om kontinuerlige aktiviteter fx kursusforløb eller foredragsrække). Aftenskolen må derfor ikke etableres alene med det formål at afholde et enkeltstående arrangement Kompetencegivende undervisning hører ikke under folkeoplysningen.

Aftenskolens formål skal række ud over dens medlemmer og må ikke oprettes med det formål at skabe overskud til bestemte personer. Overskud skal bruges inden for aftenskolens folkeoplysende aktiviteter.

  1. Valg til bestyrelsen og antallet af bestyrelsesmedlemmer

Der skal være en bestyrelse på mindst 5 medlemmer, der vælges eller udpeges af de medlemmer eller medlemsorganisationer, der står bag foreningen. Foreningen bag aftenskolen kan både være medlemmer eller medlemsorganisationer (fx politisk valgte medlemsorganisationer). Hertil skal der tilbydes en 6. plads til en repræsentant for deltagerne. En deltager er enhver, for hvem der er betalt tilskudsberettiget undervisning i aktuelle sæson. En deltager kan vælges uanset medlem af foreningen eller ej. Hvis pladsen ikke benyttes, er alene de fem lovpligtige medlemmer.

Bestyrelsen vælges på den årlige generalforsamling. Deltagerrepræsentanten vælges ligeledes ved valg og indkaldelse sendes til deltagerne eller ved opslag. Under dette punkt bør også fremgå minimum antal årlige bestyrelsesmøder, hvordan posterne fordeles, valgprocedure på generalforsamlingen, dagsorden for generalforsamlingen mv.
 

  1. Regnskabs- og formueforhold, herunder valg af revisor

Foreningen skal vælge en revisor, der godkender foreningens regnskab. Revisoren kan ikke være medlem af bestyrelsen. Regnskabet fremlægges til godkendelse på den årlige generalforsamling.

  1. Foreningens hjemsted

Aftenskolen skal have hjemsted/adresse i Vordingborg kommune ligesom aktiviteterne primært skal foregå i Vordingborg Kommune.

  1. Betingelser for medlemskab

Det skal fremgå, hvordan nye medlemmer optages i foreningen. Alle over 18 år, der kan gå ind for foreningens formål, kan blive medlem. Undervisningen skal som udgangspunkt være åben for alle. Bestemmelser om eksklusion og klageadgang skal også fremgå.
 

  1. Kontingent

Kontingentet fastsættes på den årlige generalforsamling. Der anbefales aktiv indmeldelse/udmeldelse, så aftenskolens aktive medlemmer fremgår.

  1. Tegningsret for foreningen

Det skal fremgå hvem der har retten til at skrive under på vegne af foreningen. Det er typisk formand og kassereren i fællesskab. Det kan også tilføjes, at kassereren fx må underskrive ved mindre beløb.

  1. Procedure for vedtægtsændringer

Det er alene generalforsamlingen, der kan ændre vedtægterne. Det skal fremgå af vedtægterne, hvilket flertal der skal til for at ændre vedtægterne og hvordan det varsles.

  1. Anvendelse af foreningens eventuelle overskud og aktiver ved ophør

Hvis aftenskolen ophører, skal eventuelt overskud gå til almennyttige formål (forening, organisation eller projekt). Kun generalforsamlingen kan opløse foreningen. Overskud kan både være materiel, inventar, bygninger og kapital.

Hvis du vil vide mere om at skrive vedtægter så har Dansk Oplysnings Forbund har udarbejder denne vejledning til aftenskolevedtægter

 

Her kan du oprette en aftenskole