Spring til indhold

Kulturpriser

Vordingborg Kommune fejrer kulturen


Et helt særligt kunsthåndværk er i fokus, når Vordingborg Kommune hylder kulturlivet og uddeler årets Kulturpriser 2021 på STARS  

Et unikt håndværk er i fokus, når Vordingborg Kommune hylder kunst- og kulturlivet i Vordingborg Kommune – og herigennem sætter fokus på det mangfoldige kunst- og kulturliv, der kendetegner Vordingborg Kommune – og som har været med til at sætte kommunen på Danmarkskortet de seneste år. 

”Vi er stolte af vores kulturliv, som skaber spændende og meningsfulde oplevelser og tilbyder unikke fællesskaber fra – de yngste til de ældste. Vi har de seneste år arbejdet målrettet på at styrke kulturlivet på tværs af hele kommunen. Vi har en ambitiøs billedskole, en stærk musikskole og en Filmfabrik, der udklækker unge talenter. Vi har internationalt, anerkendt scenekunstmiljø i Vordingborg med både egnsteater og senest Pavillon K. Vores regionale spillested STARS har et højt, kunstnerisk sigte og støtter samtidig vores lokale vækstlag. I Præstø arbejder vi i samarbejde med Realdania om at skabe et nyt Kulturhus i de gamle støberihaller og på Møn støtter vi mange lokale initiativer, bl.a. Liselund Lab, der tilbyder kunstneriske oplevelser hele året rundt,” siger Thorbjørn Kolbo (A), der er formand for Udvalget for Kultur, Idræt og Fritid i Vordingborg Kommune. 

Glas, kunst og sublimt håndværk  
Prisen på 25.000 kroner går i år til glaskunstner Per Hebsgaard, der bor og har værksted i Præstø. Per Hebsgaard blev uddannet som glarmester i 1967 og har siden 1986 lavet glaskunst i samarbejde med landets dygtigste billedkunstnere bl.a. Bjørn Nørregaard, Olafur Eliassen og Ursula Reuther Christensen, Per Brandes og Per Kirkeby. Per Hebsgaard har med sit unikke talent sat et stort aftryk, når det kommer til udviklingen af dansk glaskunst – og har sat sit enestående håndværksmæssige præg på glaskunsten, bl.a. i udsmykninger til kirker, lufthavne, og mange andre steder i det offentlige rum.

”Det, Per Hebsgaard kan, er ganske særligt – han har ikke alene et enormt talent og stor erfaring, han har en fornemmelse for glas, der er helt unik. Det har virkelig format det, han laver. Derfor synes vi, at Per Hebsgaard skal hædres for sit helt særlige bidrag til kunsten,” siger skuespiller Line Svendsen, der er medlem Priskomiteen, der uddeler Kulturpriserne, og bestyrelsesformand i Pavillon K.

Per Hebsgaard bliver fejret på STARS den 21. januar, hvor også Publikumsprisen bliver overrakt og hvor sidste års vindere af Kulturprisen også bliver fejret – Hædringen blev sidste år aflyst på grund af COVID-19. Festen er åben for alle. Info om tilmelding vil blive meldt ud senere. 

Publikumsprisen 
Ud over hoverprisen består Kulturpriserne i år af en Publikumspris, som også bliver uddelt på STARS den 21. januar. Fra den 17. december 2021 har alle mulighed for at indstille og herefter stemme om Publikumsprisen. Her kan du pege på, hvilken kulturoplevelse som du synes, har været den bedste, sjoveste eller flotteste i Vordingborg Kommune i 2021. Du kan læse mere om, hvordan du indstiller til publikumsprisen på www.kulturpris.dk.

Kulturkomiteen består af:
Laura Barüel, designer
Simon Sandfeld, leder, Stars
Rumle Hammerich, filminstruktør
Line Svendsen, skuespiller
Klaus Michael Jensen, tidl. Kulturdirektør
Jesper Kjærulf, kulturchef, Vordingborg kommune
Allan Andersen, Filialdirektør, Møns Bank

Kulturpriserne er sponsoreret af Møns Bank

Kulturpriskomite

Komiteen, som udpeger vinderne er sammensat af udøvende kunstnere fra forskellige grene af kunsten samt kulturaktører og en repræsentant fra erhvervslivet og kommunens kulturdirektør. Der sker en løbende udskiftning i komiteen, og det ønskes at have kunstarterne repræsenteret bredt. Det er komiteens medlemmer som foreslår og udpeger nye medlemmer.

Kulturkomiteen består af:

Laura Barüel, designer

Simon Sandfeld, leder, Stars

Rumle Hammerich, filminstruktør

Line Svendsen, skuespiller

Klaus Michael Jensen, tidl. kulturdirektør

Jesper Kjærulf, kulturchef, Vordingborg kommune

Kulturpriserne har flere formål

  • at anerkende og støtte de kulturelle tiltag der eksisterer i kommunen.
  • at lyse på lokale kulturelle profiler.
  • at udbrede kendskabet til kulturen i Vordingborg Kommune
  • at folk som beskæftiger sig med kultur her i kommunen møder hinanden.
  • at erhvervslivet oplever hvilken kulturel rigdom vi har her, og at de føler sig inviteret.
  • at sende et signal om vigtigheden af et rigt kulturliv her i kommunen.
  • at profilere Vordingborg udadtil.

 

Kulturpriserne blev uddelt første gang i 2008. Der har hvert år været uddelt en hovedpris på 25.000 og en Talentpris på 10.000 kr.

Sponsoraftale med Møns Bank

Vordingborg Kommune har indgået en 3-årig aftale med Møns Bank om et samarbejde omkring Kulturpriserne, et samarbejde som begge parter er utrolig glade for. Banken støtter ligeledes Vordingborg Kommunes Idrætspriser.

"Vi fik en henvendelse, som vi ikke kunne sidde overhørig, i og med, at vi er en lokalbank, der ønsker at gøre en forskel i de lokalområder, vi arbejder i," siger filialdirektør Allan Andersen fra Møns Bank i Vordingborg.

Kulturpris 2019

Den 17. januar uddelte vi Kulturpriser 2019 - og sikke en fest.
Arrangementet blev afholdt på Stars - i år var temaet musikalsk.
Vi havde ny sponsor - Møns Bank. Og en helt ny Kulturpriskategori – Publikumsprisen. 

Hovedprisen på 25.000 kr. gik til den internationalt anerkendte garagerock festival ”Gutter Island”, som afholdes hvert andet år i august på Masnedøfortet ved Vordingborg. Festivalen hædres med årets kulturpris for sin stædige og stadige indsats med en festival for nichemusik, der bidrager til en stærk eventkultur i Vordingborg Kommune og tiltrækker publikum fra hele landet. I 2020 har Gutter Island 20 års jubilæum. Festivalen har gennem årerne vokset sig både stor og stærk, uden at den charme, frækhed og vildskab, som de tre dage på det gamle fort fra starten har stået for, er gået fløjten.

Se film med Gutter Island her. 

 

Årets talentprismodtager befinder sig i den modsatte ende af musikspektret. Talentprisen gik til den lokale ordsmed, folkemusiker og lokalpatriot MC Hansen, som med sin guitar og sprøde stemme griber sit publikum med dragende fortællinger i ord og musik. MC, eller Mads Christian Hansen, har i 2019 udgivet sin første plade på dansk – og den kan mærkes. Med Jungshoved som udgangspunkt og livet i flere generationer som omdrejningspunkt, har han skabt et krystalklart udtryk, som for alvor viser, hvor stort et fortællertalent MC Hansen er. Det talent ønsker Kulturpriskomiteen at anerkende, og forhåbentlig åbne endnu flere menneskers øjne for.

Se film med MC Hansen her 

Årets publikumspris gik til "Fransk Forår"