Spring til indhold

Kulturpriser

Vordingborg Kommune fejrer kulturen 

Det er to helt særlige vindere, der begge kombinerer kunst med natur, der i år modtager Vordingborg kommunes Kulturpriser 2020. Med Kulturpriserne vil vi sætte fokus på det mangfoldige kulturliv, der kendetegner Vordingborg Kommune ­– og som har været med til at sætte kommunen på Danmarkskortet de seneste år.

Vordingborg Kommunens Kulturpriser består af en hovedpris, en særpris og en publikumspris. Det er priskomiteen, der består af lokale kulturaktører, der bestemmer, hvem der skal have hovedprisen og særprisen, mens det er publikum, der afgør, hvem der skal have publikumsprisen.


Musik og natur
Hovedprisen på 25.000 kroner går i år til gruppen ’Møn Sessions’. Møn Sessions går i sin enkelthed ud på at kombinere musik med den mønske natur, når forskellige, anerkendte musikere inviteres til at spille en session under åben himmel – en session, der livestreames og derved både forbindes til den digitale verden og hele verden. Det har Møn Session indtil videre gjort i over 40 sessions gennem de seneste år.

”Musik er tone, tekst, lyd og lyrik og kan i de rigtige rammer frembringe dybe følelser. Det er Møn Sessions et godt eksempel på. Møn Sessions tilfører musikken en ekstra dimension, når fremragende artister spiller deres musik i den romantiske, men også rå, mønske natur. Det giver en unik ro og respekt omkring sangene. De fire dygtige producere bag Møn Sessions skaber en lydgengivelse og et billedsprog, der står krystalklart for både øjne og ører. Uanset om det er Søren Huss, Hush eller Teitur, der finder vej til Møn for at skabe en unik og sanselig session, venter der publikum en forstærket oplevelse af naturen og musikken,” siger Simon Sandfeld, der sidder i priskomiteen og som også er leder af spilletstedet STARS i Vordingborg.

Poetisk naturfotografi
Særprisen på 10.000 kroner bliver i år tildelt til fotograf Per Rasmussen. Per Rasmussen har i mange år fotograferet den særlige natur omkring Vordingborg, Stege og Præstø sideløbende med, at han har arbejdet som pressefotograf. Han har udgivet tre fotobøger, senest fotobogen Dark Sky, der viser stemningsfulde billeder af nattehimlen med fokus på natur, kultur og mennesker på Møn og Nyord.

”Per Rasmussen har et særlig poetisk blik, der gør, at hans billeder skiller sig ud og bliver hængende i ens hukommelse. Som fotograf er han vedholdende, ihærdig og god til at fange de særlige øjeblikke. Og så er han generøs. Han deler ud af sine mange, smukke billeder på de sociale medier til glæde for os, der følger ham,” siger fillialaldirektør Allan Andersen fra Møns bank, som er hovedsponsor for Kulturprisen.

Sidste år blev vinderne af Kulturpriserne fejret ved en stor fest på Spilletstedet Stars i Vordingborg. På grund af COVID-19 er prisoverrækkelsen foreløbig udskudt til foråret 2021, hvor vinderne vil blive hædret. 

Publikumspris 2020

Hvis du vil være med til at bestemme, hvem der skal vinde Publikumsprisen 2020 i Vordingborg Kommune, så er det nu, du skal til tasterne.

De nominerede er:
Havekoncerter Hos Luffes Lyd
Hen over sommeren har lydstudiet Luffes lyd holdt en række intime og festlige havekoncerter med liveindspillinger i det naturskønne område på Vestmøn, hvor Luffes Lyd har studie.
Verdenslitteratur på Møn
På litteraturfestivalen Verdenslitteratur på Møn, der forløb over 2 dage i september, fortalte den prisbelønnede forfatter Kirsten Thorup om sit forfatterskab for udsolgte døre på Saftstationen på Møn.
STARS
Spilletstedet STARS har i løbet af året afholdt en bred vifte af koncerter og musikaktiviteter – henvendt til både de yngste og ældste borgere. Mange har peget på forskellige koncerter og aktiviteter på STARS og derfor er STARS i Vordingborg indstillet samlet til Publikumsprisen.
Stege Tirsdagsmarked
Tirsdagsmarkedet, som Møns Handelstandsforening står bag, forløb over 6 festlige tirsdage i løbet af sommeren. Her blev hovedgaden i Stege forvandlet til gågade - fyldt med boder, aktiviteter, forlystelser, musik og mad til glæde for de mange besøgende fra nær og fjern.
Forældreforeningen for Præstø børnehus
Forældreforeningen for Præstø børnehus har i løbet af året afholdt mange arrangementer til glæde for alle børn i Præstø og omegn; fastelavn, nisseløb og nytårsløb i Præstø - her i blandt en stemningsfuld Sankt Hans aften med fakkeloptog gennem hovedgaden.
Skynd dig ind på https://moensbank.dk/publikumspris og stem på din favorit. Så deltager du også i lodtrækningen om 5 x 2 biografbilletter, når coronaen letter og vi igen kan komme i biografen.

 

 

Kulturpriskomite

Komiteen, som udpeger vinderne er sammensat af udøvende kunstnere fra forskellige grene af kunsten samt kulturaktører og en repræsentant fra erhvervslivet og kommunens kulturdirektør. Der sker en løbende udskiftning i komiteen, og det ønskes at have kunstarterne repræsenteret bredt. Det er komiteens medlemmer som foreslår og udpeger nye medlemmer.

Kulturkomiteen består af:

Laura Barüel, designer

Simon Sandfeld, leder, Stars

Rumle Hammerich, filminstruktør

Line Svendsen, skuespiller

Klaus Michael Jensen, tidl. kulturdirektør

Jesper Kjærulf, kulturchef, Vordingborg kommune

Kulturpriserne har flere formål

  • at anerkende og støtte de kulturelle tiltag der eksisterer i kommunen.
  • at lyse på lokale kulturelle profiler.
  • at udbrede kendskabet til kulturen i Vordingborg Kommune
  • at folk som beskæftiger sig med kultur her i kommunen møder hinanden.
  • at erhvervslivet oplever hvilken kulturel rigdom vi har her, og at de føler sig inviteret.
  • at sende et signal om vigtigheden af et rigt kulturliv her i kommunen.
  • at profilere Vordingborg udadtil.

 

Kulturpriserne blev uddelt første gang i 2008. Der har hvert år været uddelt en hovedpris på 25.000 og en Talentpris på 10.000 kr.

Sponsoraftale med Møns Bank

Vordingborg Kommune har indgået en 3-årig aftale med Møns Bank om et samarbejde omkring Kulturpriserne, et samarbejde som begge parter er utrolig glade for. Banken støtter ligeledes Vordingborg Kommunes Idrætspriser.

"Vi fik en henvendelse, som vi ikke kunne sidde overhørig, i og med, at vi er en lokalbank, der ønsker at gøre en forskel i de lokalområder, vi arbejder i," siger filialdirektør Allan Andersen fra Møns Bank i Vordingborg.

Kulturpris 2019

Den 17. januar uddelte vi Kulturpriser 2019 - og sikke en fest.
Arrangementet blev afholdt på Stars - i år var temaet musikalsk.
Vi havde ny sponsor - Møns Bank. Og en helt ny Kulturpriskategori – Publikumsprisen. 

Hovedprisen på 25.000 kr. gik til den internationalt anerkendte garagerock festival ”Gutter Island”, som afholdes hvert andet år i august på Masnedøfortet ved Vordingborg. Festivalen hædres med årets kulturpris for sin stædige og stadige indsats med en festival for nichemusik, der bidrager til en stærk eventkultur i Vordingborg Kommune og tiltrækker publikum fra hele landet. I 2020 har Gutter Island 20 års jubilæum. Festivalen har gennem årerne vokset sig både stor og stærk, uden at den charme, frækhed og vildskab, som de tre dage på det gamle fort fra starten har stået for, er gået fløjten.

Se film med Gutter Island her. 

 

Årets talentprismodtager befinder sig i den modsatte ende af musikspektret. Talentprisen gik til den lokale ordsmed, folkemusiker og lokalpatriot MC Hansen, som med sin guitar og sprøde stemme griber sit publikum med dragende fortællinger i ord og musik. MC, eller Mads Christian Hansen, har i 2019 udgivet sin første plade på dansk – og den kan mærkes. Med Jungshoved som udgangspunkt og livet i flere generationer som omdrejningspunkt, har han skabt et krystalklart udtryk, som for alvor viser, hvor stort et fortællertalent MC Hansen er. Det talent ønsker Kulturpriskomiteen at anerkende, og forhåbentlig åbne endnu flere menneskers øjne for.

Se film med MC Hansen her 

Årets publikumspris gik til "Fransk Forår"