Spring til indhold

Efterårsoplevelser

Smagen af efterår!

  • Efterår er tid til at høste, ikke kun fra jeres lokale natur- og sansestier, men også andre steder i kommunen er det lige nu, det sner. Pluk hyldebær, krægeblommer, rønnebær, hasselnødder og måske spisekastanjerne på Oringe. Også havtorn, Nordens appelsin, står ved vores sydsjællandske kyster hist og her. Jordbassinerne ved Stege sukkerfabrik kan levere havtorn nu. Tag en rosensaks med, klip nænsomt grene af med bærrene på. Put det hele i fryseren, og når det er frossent, så bank eller pil bærrene af, og lav saft eller marmelade af det.
  • Duften af varm hyldebærsuppe eller en god svampesovs. Svampene er i højsæson nu. Prøv at alliere jer med en svampekyndig, der kan genkende en Karl Johan svamp. De står lige nu i blandt andet Vintersbølleskoven og Faksinge Skov, men mange andre steder også. Nogle svampe er giftige, så vær sikker på, at du har plukket det rigtige. 
  • Lyt til vinden i træerne nu. Grib chancen, når den byder sig her i efteråret, til at få blæst lidt frisk luft i ansigtet. Men vi kan også være heldige at få en vindstille september dag, hvor vi kan sidde i en lun krog i haven. Se efter de store flokke af stære, som samler sig nu og lige pludselig lander i rønnebærtræerne for at få sig en bid bær for pludseligt samtidigt at lette igen.
  • Læg mærke til, hvordan bladene nu skifter farver til de mest fantastiske røde, orange, gule naturmalerier. Smid et bundt af dem på bordet, og få en snak om årets gang.

Nyd efteråret! 
Mange hilsner fra naturvejlederne