Spring til indhold

Årstidens sanseoplevelser

 • Forår - Sommer - Efterår - Vinter. Hver årstid har sin egen charme - og tilbyder sine sanseoplevelser. Både tæt på og langt væk. På denne side kan du få et par hurtige idéer til årstidens oplevelser rundt i kommunens fantastiske natur. Alene eller sammen med andre.
 • Du kan også få inspiration til naturens spisekammer året rundt. 

Vinteroplevelser

 • I vintermånederne hviler naturen på mange måder og samler kræfter til endnu et forår. Nogle dyr går i hi, og træernes blade forsvinder. Vi mennesker kan også have trang til at følge denne hvileperiode, hvis vi ellers kan. Det bliver hurtigt mørkt, og måske derfor er dette en tid, hvor vi tænder stearinlys indendørs og måske hører en god historie læst op.
 • Vintermørket kan dæmpes lidt, når vi kigger ud af vinduet på havens træer, som er blevet pyntet med lyskæder og julebelysning. Det er samtidig en tid, hvor vinterhimlen er ekstra mørk, og det giver os bedre mulighed for at kigge på stjernerne eller den klare måne. Grib chancen for at se den på den mørke aftenhimmel, hvis skyerne holder sig borte lige den aften. På Nyord og Avnø er der masser af naturligt nattemørke.

Læs mere om Dark Sky og nattehimlen på Møn.

 • Når sneen kommer, bliver landskabet udenfor helt forandret, og alting lyser mere op. Tag en lille tur ud, og kig på snelandskabet en dag, hvor vinden er stille, og der måske er klar frost. En kold vinterdag uden vind kan være skøn, frisk og give røde kinder. Følelsen af blød og let snefnug i ansigtet kan give minder tilbage til barndommens lege i sneen.

Kig efter dyrespor i sneen.

 • I december skal vi pynte op med gran, og måske kan vi tage en tur i skoven og finde mos, kogler, gran, svampe og andre naturting til juledekorationerne. Duften af gran minder os om den gode juletid. Det er også i juletiden, at vi kan nyde de hasselnødder og valnødder, som vi samlede i efteråret. Nu er de tørre og smager godt naturel eller i kager og juleslik. Og så kan vi nyde et dejligt rødt Ingrid Marie æble eller et af de smukke pigeoner.
 • Det er også nu, at det er tid til at lægge fuglefoder (solsikkefrø, hirse, æbler, osv.) ud til fuglene på foderbrættet. Læg det tæt på vinduerne, så I kan iagttage deres ivrige og vagtsomme måltidsaktivitet, og hold øje med hvilke fuglearter, der kommer i år. Sikre arter er blåmejse, musvit, rødhals og måske spurvehøgen, der er mester i bagholdsangreb på spurvene.
 • Det er ikke mange fugle, som synger i vintertiden, men I kan godt høre musvitten, blåmejsen og rødhalsen. Natuglen hyler også derude i tusmørket. Måske er det tid til, at vi også synger, f.eks. Jeppe Aakjærs ”Spurven sidder stum bag kvist”.

God vinter!

Mange hilsner fra naturvejlederne

Forårsoplevelser

 • Allerede sidst i februar måned er lyset begyndt at vende tilbage, og vi kan høre fuglenes forårssang derude. Sådan en mild forårsdag skal du ikke være udenfor mange minutter, før du hører musvitten synge ”musvit-musvit-musvit”. Også gulspurven er begyndt a tælle til syv; ”en, to, tre, fir, fem, seks, syyyv”. Og solsorte-hannen er ved at øve sig på sin smukke sang. Hen i marts kan vi også høre viben, og lærken er godt i gang med sine lange triller. Husk, at fuglene stadig er glade for at få serveret fuglefoder på foderbrættet.
 • Pilen har i marts fået dunbløde gæslinger, og hvis vi sætter dens grene indenfor, kommer der efterhånden også grønne blade på. Oplev den skønne duft, der kommer fra en buket vintergækker, når de har stået indenfor på bordet en dags tid. Prøv også at plukke lidt tjørnegrene, og sæt dem indenfor. De næste forårsmåneder vil vi også kunne finde de første spæde, vilde, spiselige planter.
 • Tag en tur langs din lokale natur- og sansesti, og hold udkig efter mælkebøtteblade, skvalderkål og brændenælder og måske ramsløg. De vitaminrige brændenældeskud skal plukkes (med handske), imens de er små og friske. Skyl de plukkede planter godt, og kom dem f.eks. i suppen eller i brødet.
 • Sæt dig på en bænk i godt selskab en vindstille solrig forårsdag, og lad solen varme dit ansigt.

Nyd forårets komme! 
Mange hilsner fra naturvejlederne

Sommeroplevelser

 • Nu har solens stråler fået magt, og vi kan mærke, hvordan dens varme får de vilde urter og vores såede urtefrø i haven til at springe op ad jorden.
 • Har I adgang til stranden, som ved Ore strand, Vintersbølle strand eller en søbred med lidt jævn søkant (eller havebassinet!), så smid skoene og stik fødderne i det kølende vand. En dugfrisk, blød græsplæne kan også gøre det.
 • Fuglekoret bliver mere lavmælt, for parringstiden er ved at være overstået, og så behøver hannerne ikke at synge så meget. Men gøgen er kommet i maj, så lyt efter hannens karakteristiske kuk-kuk, kuk-kuk. Og også nattergalen synger en kort periode i maj-juni, men efter Sankt Hans holder den op igen. Begge fugle kan I specielt høre ved moser med lidt krat såsom ved Kulsbjerg, men også andre steder i landskabet kan I høre deres høje stemmer langt væk fra.
 • Sommertiden er også årstiden, hvor duftene hænger i luften fra syrenerne, hvidtjørnen, hybenroserne og skovmærke. På de fleste af jeres natur- og sansestier kan I finde enten hyldeblomster eller hybenroseblomster eller skovmærkeblomster i juni og længere ind i sommeren. Disse blomster kan alle bruges til at lave en kold, læskende drik at slukke tørsten i til de varme sommerdage.
 • En speciel drik er iskold gransaft. Pluk i maj de nye lysegrønne skud af grantræer, kog i vand 10-15 minutter, og tilsæt sukker og citronsaft, si det og fortynd efter smag og behag. Sæt jer sammen med et glas koldt saft under et skyggende æbletræ i haven, og nyd synet af jeres blomstrende bede og kommende høst fra træer og buske.

God sommer! 
Mange hilsner fra naturvejlederne

Efterårsoplevelser

Smagen af efterår!

 • Efterår er tid til at høste, ikke kun fra jeres lokale natur- og sansestier, men også andre steder i kommunen er det lige nu, det sner. Pluk hyldebær, krægeblommer, rønnebær, hasselnødder og måske spisekastanjerne på Oringe. Også havtorn, Nordens appelsin, står ved vores sydsjællandske kyster hist og her. Jordbassinerne ved Stege sukkerfabrik kan levere havtorn nu. Tag en rosensaks med, klip nænsomt grene af med bærrene på. Put det hele i fryseren, og når det er frossent, så bank eller pil bærrene af, og lav saft eller marmelade af det.
 • Duften af varm hyldebærsuppe eller en god svampesovs. Svampene er i højsæson nu. Prøv at alliere jer med en svampekyndig, der kan genkende en Karl Johan svamp. De står lige nu i blandt andet Vintersbølleskoven og Faksinge Skov, men mange andre steder også. Nogle svampe er giftige, så vær sikker på, at du har plukket det rigtige. 
 • Lyt til vinden i træerne nu. Grib chancen, når den byder sig her i efteråret, til at få blæst lidt frisk luft i ansigtet. Men vi kan også være heldige at få en vindstille september dag, hvor vi kan sidde i en lun krog i haven. Se efter de store flokke af stære, som samler sig nu og lige pludselig lander i rønnebærtræerne for at få sig en bid bær for pludseligt samtidigt at lette igen.
 • Læg mærke til, hvordan bladene nu skifter farver til de mest fantastiske røde, orange, gule naturmalerier. Smid et bundt af dem på bordet, og få en snak om årets gang.

Nyd efteråret! 
Mange hilsner fra naturvejlederne