Spring til indhold

Udskolingselever i klassedyst på tværs af kommunen

1100 folkeskoleelever skal dyste om at gå flest skridt.

Flere undersøgelser peger på, at de unge har været udfordret på deres fysiske og mentale sundhed og trivsel under coronanedlukningen. Dette gør sig ikke mindst gældende for udskolingsklasserne, som har været afskåret for fremmøde på skolerne gennem længere tid.

Derfor har skolerne sammen med forvaltningen stablet #Klassedysten på benene, som sætter ekstra fokus på bevægelse og fællesskab. Her skal hver udskolingsklasse i 6 uger konkurrere med kommunens øvrige udskolingsklasser om at gå flest skridt i gennemsnit pr. elev. Målet er, at eleverne – udover at få mere motion over en længere periode – også får indarbejdet nogle gode vaner og fællesskabsoplevelser, som holder ved efter konkurrencen.

QR-Hotspots og mange forskellige præmier skal motivere

Konkurrencen er bygget op, så alle klasser hver uge har mulighed for at vinde præmier, hvis de kommer op på over 55.000 skridt i gennemsnit pr. elev pr. uge. Der er også præmie til den klasse, som har forbedret sig mest siden sidste uge, og der er mulighed for at vinde individuelle præmier. Og så er der naturligvis en hovedpræmie til den klasse, som henover hele konkurrencen har gået flest skridt pr. elev.

Forskellige steder i kommunen vil man samtidig kunne støde på såkaldte QR-koder. Som en del af konkurrencen har man nemlig opsat 18 Hotspots, som eleverne kan besøge og ”tagge” med deres mobil. For hvert sted, de besøger, får de et lod i en lodtrækning om ugentlige gavekort til de lokale butikker.

Udvalg går med

Flere af Børn, Unge og Familieudvalgsmedlemmerne har valgt at gå med under konkurrencen, og udvalgsformand Nikolaj W. Reichel og formand for Sundhed, Senior og Ældreudvalget, Mette Høgh Christiansen, håber på vegne af udvalgene, at konkurrencen vil få de unge endnu mere ud de kommende uger.

"Det er et supergodt initiativ, som vi meget gerne vil støtte op om. Skolerne har været kreative og gode til løbende at få eleverne ud og bevæge sig som en del af undervisningen under nedlukningen. Det har været med til, at eleverne på trods af det manglende fremmøde har fået bevæget sig. Med Klassedysten får man givet eleverne nogle ekstra gode incitamenter til også at bevæge sig udenfor skoletiden, og vi er spændt på at følge med fra sidelinjen," fortæller de to udvalgsformænd.

Klasseoplevelser øverst på ønskesedlen

Forud for konkurrencen er der lavet en miniundersøgelse af, hvilke typer præmier, eleverne bedst kunne tænke sig. Og svarene viser tydeligt, at oplevelser med klassen er øverst på ønskesedlen. Derfor er præmierne også - med få undtagelser – fælles oplevelser for hele klassen.

Oplevelsesgaverne er enten doneret til klasserne eller købt til en væsentligt reduceret pris, da der har været stor interesse i at støtte op om initiativet. Og komikeren Christian Fuhlendorff har lavet en lille ”teaser” til konkurrencen, som eleverne får at se, når konkurrencen starter.

FAKTA

• Der er ca. 1.100 elever i udskolingen i Vordingborg Kommune

• Det er muligt at tælle skridt både i og udenfor skoletiden, og der trækkes vindere hver mandag

• Man kan læse mere om #Klassedysten og præmierne på vordingborg.dk/klassedysten

• Oplevelsespræmierne tæller blandt andet trampolintur, svæveflyvetur, friluftsdag ved klinten, Vild Mad-tur, fisketur mm.