Spring til indhold

Nyt netværk bliver testet ved Præstø Fjord

Pilotprojekt skal afprøve, hvordan vi kan opleve naturen i fremtiden.

Om nogle år kan vi komme ud at opleve naturen på en helt ny måde – på cykel, til fods og på vandet. Et pilotprojekt baner vejen for et nyt nationalt knudepunktsnetværk, hvor man selv kan planlægge sin rute: Hvor lang skal turen være, hvad skal vi opleve i dag?

I første omgang bliver nettet designet til cyklisterne, og Præstø Fjord og omegn er ét af de fire steder i landet, hvor man allerede nu kan cykle en tur og afprøve netværket. Det er en oplagt mulighed for at få en god oplevelse i efterårsferien.

”Målet med projektet er at give flere mennesker nem adgang til alt det, Danmark har at byde på,” fortæller Marco Berends, der er projektleder hos Dansk Cykelturisme.

”Vi vil inspirere alle til at komme ud og opleve naturen i fritiden – både de lokale beboere, de danske turister og de udenlandske gæster."

Mere frihed til borgere og turister
To af samarbejdspartnerne i pilotprojektet er Næstved og Vordingborg Kommune, og i Vordingborg har naturmedarbejder Jette Stauner store forventninger til det nye netværk:

"Cykelnetværket trænger til nytænkning, og det et stort skridt i den rigtige retning at teste knudepunkts-skiltningen i virkeligheden og på tværs af kommunegrænser. Projektet har styrket det i forvejen gode samarbejde mellem de to kommuner. Den nye skiltning giver mere frihed, uanset om man er på en kort motionstur eller på cykelferie, og det er spændende, hvordan de lokale beboere og turister i og omkring Præstø tager imod netværket."

Bevæg dig punkt for punkt
I det nye netværk skal man ikke bevæge sig fra A-B, men kan planlægge sin egen tur, kort eller lang. Mulighederne er nærmest uendelige: De mest naturskønne strækninger bliver bundet sammen med knudepunkter, hvor man frit kan vælge, i hvilken retning man skal fortsætte. Undervejs bliver man guidet med skilte og kort, og en digital planner er også på tegnebrættet.

Klar til at komme af sted?
Marco Berends håber, at mange vil bakke op om projektet, pumpe cyklen og teste netværket omkring Præstø, Tappernøje og Bårse:

”Vi har brug for feedback, så vi kan designe netværk og skiltning til dem, der faktisk skal bruge det i hverdagen og i ferierne.”

Man kan downloade kort over testområdet på knudepunkter.dk/kort og give feedback på cykeltur.net.

Fakta om projektet:
Friluftsrådet har støttet projektet med 5 mio. kr.

Samarbejdspartnere:

  • Dansk Cykelturisme, Dansk Kyst- og Naturturisme, Dansk Vandrelaug.
  • Billund, Bornholm, Næstved, Vejle og Vordingborg Kommune.
  • Destination Bornholm, Destination SydkystDanmark, Destination Trekantområdet.