Spring til indhold

Nyt fra biblioteket uge 38

Vordingborg Bibliotekerne har tilbud til alle. Bliv inspireret her.

Ugens Anmelder er Birgitte Mølgård Hansen

I denne uge har Birgitte valgt at anmelde ”Æblemostreglementet” af John Irving fra 1985.

I bogen møder vi Dr. Wilbur Larch, der er grundlægger og leder af et børnehjem, der også fungerer som et fødselshospital. Her kan unge kvinder, der er kommet ’galt’ afsted, komme og føde deres barn, hvorefter det bliver bortadopteret. Men, er de under 3 måneder henne, kan de også få lavet en illegal abort. Og illegal er den, da handlingen foregår i 1930-1940’ernes USA.

Men den egentlige hovedperson er Homer Wells, drengen som Dr. Larch aldrig har fundet et hjem til. 3 gange er han blevet placeret, men alle gange kommet hjem igen. Til sidst bliver han på børnehjemmet, hvor Dr. Larch betragter ham som sin egen søn. Han har en drøm, at Homer en dag skal overtage hans stilling og køre hjemmet videre.

Da Homer er blevet en ung mand, kommer der en dag et ungt par, hvor kvinden skal have foretaget en abort. Dette par vender op og ned på Homers liv. Så meget, at han tager med dem tilbage og får arbejde på den æbleplantage, de kommer fra. Her møder og oplever Homer en helt anden verden, end hans trygge opvækst på børnehjemmet. Han oplever også sin første store kærlighed.

Romanen er en ”coming of age” roman, men den konfronterer også temaerne abort og racisme og den samfundskritik, der var til stede i perioden op til 2. verdenskrig i USA.

Lån ”Æblemostreglementet” på biblioteket enten som bog, lydbog eller DVD. Bestil Her

Læs hele anmeldelsen på www.vorbib.dk og Vordingborg Bibliotekernes Facebookside.

Du kan også blive ugens anmelder, skriv til biblioteket@vordingborg.dk, hvis du vil høre mere.

 

Udstilling i KulturArkaden

Svenske Anna og Tora Törnquist - mor og datter - udstiller akvareller

Anna Törnquist er uddannet arkitekt. Annas kunstneriske aktivitet startede som en hobby i 1999. Siden da er denne side af hendes virke vokset kontinuerligt med udstillinger i ind - og udland. I dag er Anna en af de mest anerkendte nordiske kunstnere.

Hendes motivverden er også varieret: landskaber, storbybilleder, gamle damer og fugle, men efterhånden i mere abstrakte former. I lang tid har Anna haft klimakrisen i fokus.

Tora Törnquist er født i 1991 og uddannet jurist. Hun har malet hele sit liv. Først og fremmest akvarel og akvarelcollage, men i de senere år også tempera og blandteknik. Hendes billeder er ofte mere eller mindre abstrakte tolkninger af dyr, bjerge og myrer.

Udstillingen kan ses i perioden d. 22. september til d. 18. oktober.

Der er fernisering den 22. september kl. 15 i Kulturarkaden.

 

Læs Bogen – Se Filmen

Læs bogen ”Omsorg” af Claire Keegan og se filmen ”Quiet Girl”.

Bogsnakken starter i salen i Bio Bernhard kl. 9.15

Du kan købe billet til filmen inden bogsnakken starter.

Filmen går i gang kl. 10.00

Lån bogen på Biblioteket og se filmen i Bio Bernhard.

Det foregår i Bio Bernhard d. 25. september og koster 80 kr. 

 

Samtalecafé: Verdensmål i hverdagen

Tirsdag d. 26. september stiller vi spørgsmålet: (Hvorfor) ikke i min baghave?

Det handler om anlæg til grøn energi, og hvordan vi bedst får dem placeret?

Verdensmålene består af 17 overordnende mål, som FNs medlemslande vedtog i 2015. Målene sætter retningen for at løse klodens største problemer inden år 2030. I Danmark skal vi især tænke bæredygtighed og klimaaftryk ind i hverdagen, hvilket samtalecaféer i efteråret tager udgangspunkt i.

En samtalecafé er et samlingspunkt for folk, der gerne vil snakke med hinanden på en ny måde. Mest af alt minder det om at tilbringe en hyggelig eftermiddag på en cafe. Til en samtalecafé kan man sagtens møde op alene, for værterne sørger for dialog mellem deltagerne.

Line Dahl Abildgaard er tovholder og vært på samtalecaféerne på biblioteket. Visionen er, at vi gennem samtale mellem forskellige meningsholdere kan opnå en påvirkning på vores hverdag helt ude i de små hjem.

Samtalecafeerne foregår sidste tirsdag i hver måned med et nyt tema hver gang. Alle er velkomne. Biblioteket serverer kaffe og te.