Spring til indhold

Nyt fra biblioteket uge 15

Vordingborg Bibliotekerne har tilbud til alle. Bliv inspireret her.

Ugens Anmeldelse kommer fra Jonas Theis Petersen
I denne uge er det ikke et enkelt værk, der anmeldes, men et emne, der nok kan sætte gang i fantasi og gode oplevelser for børn og barnlige sjæle.

Foråret er endelig kommet og mulighederne for at lave spændende ting udendørs bliver pludselig mange!

På Vordingborg Bibliotekerne har vi et stærkt udvalg af bøger til børn og familier, der ønsker at få tips til hulebyggeri, udendørsleg og ture i naturen.

- Leg dyredetektiver! Bliv skarp til at ”tracke” dyr. Kig efter pelstotter, fjer, skrabemærker på træstammer og – ja, bunker af lort…

-  Bliv hulebyggere! Det kræver muskler, hjerneaktivitet, samarbejde og fantasi – perfekt aktivitet til de lidt større børn.

- Vær historiefortællere! Lad jer inspirere af omgivelserne og bring jeres fortællinger til live.

Find inspiration til naturoplevelser i Vordingborg Kommune her

Find de spændende materialer på Vordingborg Bibliotekernes hjemmeside og lad dig inspirere.

Læs denne og sidste uges anmeldelse på www.vorbib.dk og på bibliotekets Facebookside.

 

Kunstudstilling i KulturArkaden
Fra d. 12. april og frem til d. 17. maj vil samtidskunstner Mia-Nelle Drøschlers udstille sine farverige værker.

Mia-Nelle er en dansk kunstner og forfatter med en rig og mangfoldig kunstnerisk baggrund. Hun begav sig ud på sin kunstneriske rejse ved at forfølge sin drømmeuddannelse på Goldsmiths Fine Art i London, hvor hun blev færdiguddannet i 2010. Denne afgørende oplevelse markerede begyndelsen på en lovende karriere, der har ført hende til forskellige byer og landskaber og formet hendes kunstneriske vision undervejs.

Fra 2010 til 2021 boede Mia-Nelle Drøschler i dynamiske og kulturelt livlige byer som London, Glasgow og København. Hendes tid i disse kosmopolitiske centre har utvivlsomt sat et dybt præg på hendes arbejde, og det har påvirket hendes kunstneriske udforskning og eksperimenter.

I de senere år har Mia-Nelle Drøschler søgt kontemplation og inspiration i det rolige danske landskab. Indlejret inden for de rustikke mure af et gammelt bondehus fungerer denne idyl ikke kun som hendes bolig, men også som en integreret del af hendes atelier. Det er her, at det danske landskab og dets iboende skønhed har fundet udtryk i hendes kunst.

Der afholdes fernisering fredag d. 12. april kl. 16 i Kulturarkaden.

Arrangeres af Kunstforeningen Vordingborg.

 

Litteraturcafé på Lundby Bibliotek
Lad dig inspirere af bogsnakken på vores morgencafé!

Kom til litterær morgenkaffe, hvor du i hyggeligt selskab kan få en god snak om bøger, dele dine læseoplevelser og blive inspireret. Vi byder på kaffe og te.

Morgencaféen faciliteres af en bibliotekar. Arrangementet er gratis, men tilmelding nødvendig.

Vi hygger mandag d. 15. april på Lundby Bibliotek kl. 10.00

 

Morgensang i salen på Møn Bibliotek d. 15. april 
Biblioteket indbyder alle borgere til morgensang.

Der er kaffe på kanden og sangbøger til alle, når vi mødes omkring klaveret og synger sange fra Højskolesangbogen, den danske sangskat og kendte evergreens.

Der kræves ingen særlige forudsætninger for at være med og tilmelding er ikke nødvendig. Sangglæde, godt humør og lysten til at synge sammen er vigtigere end noder og de rette toner.

Det er gratis at være med – vi starter kl. 10.00.

 

Læs bogen - se filmen i Bio Berhard & Bio Møn
Filmen ”Brevet til Helga” er baseret på bogen ”Svar på Helgas brev” af Bergsveinn Birgisson.

Vi tager en bogsnak i salen kl. 9.15.

Husk at købe billet til filmen inden bogsnakken starter, hvis du ønsker at deltage i denne, da filmen vises direkte derefter kl. 10.00.

Man er velkommen til kun at se filmen, uden at deltage i bogsnak.

Lån bogen på biblioteket og se filmen i Biografen

Præstø – Bio Bernhard: Mandag d. 15. april
Møn - Bio Møn: Tirsdag d. 16. april.

 

Bomber for Stalin
Hør den fascinerende og dramatiske historie om danske sabotører i 1930erne.

Journalist og forfatter Thomas Hee kommer og fortæller om sin nye bog. Bogen handler om et netværk af sabotører/terrorister, som på vegne af Sovjetunionen gennemførte en stribe attentater mod aksemagternes civile skibe i sidste halvdel af 1930'erne. 

Netværket havde en aktiv celle i Danmark, hvor medlemmerne lavede tidsindstillede bomber ved hjælp af kemikalier og dynamit og smuglede dem om bord på skibe i danske havne. En af de mest aktive medlemmer var en ung sømand, der voksede op på Bogø. 

Til sidst lykkedes det dansk politi i samarbejde med Gestapo at optrevle den danske celle, og i alt 20 danske kommunister blev ført for en dommer. Den længste straf på 16 år fik den unge mand fra Bogø, men han sad ikke tiden ud. 

I 1944 var han del af en opsigtsvækkende fangeflugt fra Vridsløselille Statsfængsel. Det lykkedes ham at komme i sikkerhed i Malmø, hvor han blev optaget i Den Danske Brigade. Efter befrielsen blev han og de øvrige dømte i sagen benådet af Justitsministeriet.

Hør foredraget på Møn Bibliotek tirsdag d. 16. april kl. 19.00

Køb din billet til foredraget her

 

HÅB med Kristian Leth
Dette Kristian Leth foredrag er et helhjertet forsvar for håbet og en veldokumenteret afvisning af den dommedag, medierne fortæller os er på vej. Foredraget er baseret på Leths bøger 'Håb - et forsvar for fremtiden' samt 'Fremtiden er der også i morgen'.

Foredraget er underbygget igennem masser af data og interviews med internationale videnskabsmænd og eksperter, som sagligt argumenterer for, at vi skal mane frygten i jorden. Kristian Leth forklarer, hvorfor vi egentlig burde være mere optimistiske nu, i denne tid, end nogensinde før.

Vi mennesker har altid forudsagt verdens nært forestående undergang. I dag fylder klima, krig, terror og pandemier aviser og tv og hjemmesider, og alle har hver deres take på, hvordan verden snart ender eller i det mindste undergår katastrofale forandringer. Det er blevet umoderne at håbe og tro på, at det kan være anderledes.

Men hvorfor er det sådan? Hvorfor har vi mennesker altid frygtet fremtiden? Og er det egentlig mere velbegrundet i dag end tidligere? Eller mindre?

Foredraget er målrettet både unge og voksne, så I kan sagtens tage jeres teenagebørn/børnebørn med under armen.

Foredraget afholdes torsdag d. 18. april på KFUMS Soldaterhjem, Vestervej 3, Vordingborg.

Billet til foredraget koster 50 kr.

Ønsker man at spise med inden foredraget, kan man købe en madbillet til 75. kr. Så husk at købe billetter separat til hhv. foredrag og spisning.

Spisning er kl. 17.30 og foredraget kl. 18.30. Menuen består af kalveculotte m/marinerede ovnkartofler, paprikasovs og broccolisalat.

Foredraget er et samarbejde mellem Vordingborg Kirke, KFUMS Soldaterhjem samt Vordingborg Bibliotekerne.

Køb billetter til begge arrangementer her.

 

Naturtur med "Sol over indre by"
Forfatterforedrag med Sophie Souid og Emilia Rubæk om bogen ”Sol over indre by – og historien om en ilder.”

Med udgangspunkt i billedbogsserien ”Sol over indre by - og historien om en ilder” vil vi gerne invitere de mindste med på “naturtur” i byen.

Hvordan ser naturen ud i byen? Hvilke dyr lever og trives der? Og hvad er forskellen egentlig på et husdyr, kæledyr, skadedyr og rovdyr (eller var det røvdyr?)

Sophie Souid vil læse højt fra historien og starte en dialog med børnene om kæledyr. Har de mon et derhjemme? Eller hvilket, står højest på ønskelisten? Hvad er rart ved at have et kæledyr? (Og hvad kan være knap så rart?)

I tråd med fortællingen kommer vi også ind på temaer som ansvar, moral – og forskellen på at låne og stjæle - men også diversitet og donorbørn, og at familier kan se ud på mange forskellige måder.

Emilia Rubæk vil live-tegne og i samarbejde med børnene lave en tegneseriestribe med ilderen eller de to duer, der optræder (og laver spilopper) gennem opslagene i bogen om Sol. Her skal børnene være med til at lave handlingen, før vi runder af med quizzen: Gæt en dyrelort i byen, hvor der selvfølgelig er en præmie på højkant til alle.

Arrangementet vægter humor og energi og inddragelse af børnene med henblik på at skabe læselyst, prikke til børnenes nysgerrighed og samtidig åbne op for deres fantasi. Derfor veksles der mellem dialog og fortælling i øjenhøjde, lidt fysisk bevægelse og visuel underholdning, før arrangementet sluttes af med spørgsmål til sidst.

Henvender sig til børn i alderen 4-8 år.

Vær med lørdag d. 20. april kl. 10.30 på Vordingborg Bibliotek.

Arrangementet er støttet af Statens Kunstfond.

Køb din billet til arrangementet her