Spring til indhold

Naturfaglige talenter indtog Møns Klint

3-dages camp giver eleverne indgående faglig viden.

Der var både poppende popcorn, imploderede coladåser og springende propper, da 24 talentfulde elever fra Vordingborg Kommunes 7. klasser i uge 19 var samlet om tre dages naturfaglig camp på Geocenter Møn ved Møns Klint.

Under overskriften Xciters har Geocenter Møn og Vordingborg Kommune i en årrække samarbejdet om at gennemføre den naturfaglige camp for naturfagligt talentfulde elever i 7. klasse. Campen er en del af det kommunale skolevæsens arbejde med Åben Skole og forløber over 3 dage, hvor eleverne gennem teori og praksis får indgående faglig viden.

Årets tema var ”Vand” og gennem en lang række forsøg undersøgte eleverne fx vandmolekulers opbygning og fik svar på, hvorfor popcorn egentlig popper (se svaret i faktaboksen).

Campens formål er at stimulere elevernes naturfaglige nysgerrighed og udvikling i et ambitiøst miljø, hvor de får undervisning af de ansatte ved Geocenter Møns Klint. I forløbet uddannes eleverne til at formidle naturvidenskab for andre elever på deres egen skole, og når de kommer hjem fra campen skal de afprøve rollen som ”faglige fyrtårne” ved at holde oplæg for andre elever på deres skole. Princippet bygger på ”ung underviser ung/learning by teaching”.

Fra de deltagende lærere lyder det, at det har været nogle lærerige døgn, hvor eleverne har fået trænet både naturfaglig viden og formidling. Eleverne selv fortalte, at det havde været ”helt vildt spændende” og at de var ”blevet meget klogere på naturvidenskabelige ting om vand”.

Om end nogle var lidt nervøse op til de præsentationer, de sluttede forløbet af med – og som de skal lave igen på deres skole – så pegede flere på det motiverende i, at man som elev ”faktisk ved noget, som man kan fortælle andre om”.

Undervisningsmaterialet til X-citers om emnet ”vand” er udarbejdet af medarbejdere på GeoCenter Møns Klint og rummer en lang række forsøg, så elevernes interesse for naturvidenskab og teknik styrkes gennem konkrete hands-on aktiviteter

Fakta:

Hvorfor popper popcorn?
Den slags majs, der bruges til popcorn, indeholder mellem 13-15 % vand. Det er indholdet af vand i majskernerne, der får dem til at poppe. Når majskernen varmes op, kommer væsken på et tidspunkt i kog, og den vil nu gå fra væske til gasform og dermed udvide sig ca. 1500 gange. Til sidst bliver det indre tryk i majskernerne så højt, at de eksploderer og dermed vender ”vrangen ud” og bliver til popcorn.