Spring til indhold

Dark Sky Møn og Nyord har 5 års jubilæum

Jubilæumskampagne for at bevare nattemørket.

I år har Dark Sky Møn & Nyord 5-års jubilæum. Det betyder at i marts 2022 er det fem år siden, at bestemte områder af Møn og Nyord blev udnævnt til Dark Sky Park og resten til Dark Sky Community som det første sted i Norden. Det er den globale organisation International Dark-Sky Association (IDA), der udsteder denne certificering.

”Vi er stolte af Dark Sky udnævnelsen i Vordingborg Kommune. Dark sky handler om at beskytte mørket og nedsætte lysforeningen til fordel for biodiversitet og de naturlige processer hos både dyr, planter og mennesker. Dark Sky har endvidere været med til at sætte Møn og Nyord på landkortet, for mange mennesker, som opsøger de unikke oplevelser af nattemørket og stjernehimlen,” siger Vordingborg Kommunes Biosfærekoordinator Katrine Ohm Dietrich.

”Vi bruger jubilæet til at lancere kampagnen ’Vær med til at bevare nattemørket’. For alle kan gøre noget for at passe på mørket, og det er faktisk ikke så svært. På den måde støtter man op om, at vi beholder vores Dark Sky certificering, siger hun.

Blandt initiativerne i jubilæumskampagnen er også en folder, som kommer med ud med Ugebladet for Møn. Folderen handler om, hvordan man - både som privat person og som virksomhed - kan være med til at passe på nattemørket.

Se folderen

I en Dark Sky Park eller et Dark Sky Community er det vigtigt kontinuerligt at gøre noget for at reducere den udvendige belysning og undgå lysforurening. Derfor dokumenterer man årligt kvaliteten af mørket gennem mørkemålinger, der indsendes til International Dark Sky Association. Kommunen har endvidere udskiftet stort set al kommunal vejbelysning til Dark Sky-venlige lamper og pærer, og indskrevet Dark Sky hensyn i alle nye kommunalplaner.