Spring til indhold

Vordingborg Kommune kåret som Danmarks vildeste kommune

Med titlen følger en million kroner til at skabe mere vild natur i kommunen.

I godt halvandet år har alle landets 98 kommuner dystet om at udvikle de bedste biodiversitetsprojekter i kampen om at vinde titlen som ’Danmarks vildeste kommune’. I dag faldt afgørelsen, og Vordingborg Kommune løb med sejren.

- Vi er vildt stolte og glade for, at vi har vundet prisen! Det er en kæmpe anerkendelse af det store stykke arbejde vores medarbejdere og borgere har gjort for naturen, siger borgmester i Vordingborg Kommune, Mikael Smed.

Det er Vordingborg Kommunes naturgenopretningsprojekt på Knudshoved Odde, der har udløst den flotte titel. Her har kommunen på tidligere landbrugsjord skabt 200 hektar ny kvalitetsnatur i samarbejde med Rosenfeldt, Ravn-Nature, Miljøstyrelsen og andre partnere.

Miljøministeren, biolog Morten D.D. Hansen og resten af juryen har udvalgt det storslåede projekt, ligesom landets borgere også har haft en stemme. Alle har haft mulighed for at stemme på de ti finalekommuner i konkurrencen.

- En kæmpe tak til alle derude, der har stemt på os i Vordingborg Kommune. Det er helt fantastisk og understreger i høj grad, at vi her i kommunen har noget kvalitetsnatur, som folk virkelig værdsætter, siger Mikael Smed.

1 million til mere vild natur på Østmøn
Oveni titlen som Danmarrks vildeste kommune lyder præmien på en million kroner øremærket til at skabe mere vild natur.

- Det er fantastisk for vores natur! Og vi ved lige præcis, hvad pengene skal bruges til, siger projektleder i Vordingborg Kommune Carsten Horup.

Sammen med Naturstyrelsen og Klintholm Gods vil kommunen udvide kalkoverdrevet på Høje Møn til et naturområde på over 300 hektar til gavn for den sjældne sommerfugl Sortplettet Blåfugl, der har meget få levesteder.

- I Danmark finder man den faktisk kun i området ved Møns Klint. Så vi skal passe rigtig godt på den og gøre alt, hvad vi kan, for at forbedre dens levesteder, så alle danskere fortsat kan opleve den unikke sommerfugl, siger Carsten Horup.

Indsatsen vil også have fokus på, hvordan naturen i området kan formidles, så kommunens borgere får mulighed for at opleve området og dyrelivet på tæt hold.