Spring til indhold

Bygningspræmiering i Vordingborg Kommune

Fire priser uddelt af Udvalget for Bygningspræmiering.

Vordingborg Kommune afholdt mandag d. 11. oktober kl. 18-20 præmiering af udvalgte emner af nybyg og renovering i kommunen for 2020-2021 på Borgcentret, Vordingborg.

De fremmødte kunne høre Bo Manderup-Jensen fra Udvalget for Bygningspræmiering i Vordingborg Kommune fortælle om forløbet med udvælgelsen af de præmierede emner.

Da der var for få indstillede projekter i 2019 og Corona i 2020 var det tre års opsamlede projekter der skulle bedømmes. Der var indstillet 22 projekter fra både private og offentlige instanser. Heraf blev 10 udvalgt til en besøgsrunde rundt i kommunen for udvalgets 9 medlemmer. Efter votering i udvalget blev tre projekter udvalgt til præmiering med diplom og messingtavle og en fik diplom med påskønnelse for god renovering.

Ved uddelingen på Borgcentret var bygherre for alle projekter repræsenteret og de fleste også med arkitekter og endda enkelte entreprenører.

Efter uddelingen fik de fremmødte en mere detaljeret gennemgang hvert af de fire projekter fra bygherrerne, med tilhørende dias der viste anstrengelserne, udfordringerne og de flotte resultater.

Begrundelser for udnævnelserne som vindere: samt billeder

Pris for NYBYG
Villa Huno Møns Klint
Bygherre: Inger Marie og Carl Gustav Scavenius, Arkitekt: PLH-arkitekter

”Den nye bygning til Villa Huno Møns Klint er via sin placering og materialevalg med smukt indpasset i det enestående landskab ved Hunosø. Huset har et moderne og velproportioneret udtryk der kendetegnes helt ned detaljen, hvor gode valg understøtter totaloplevelsen af at være tæt på naturen. Der er anvendt gode taktile løsninger for facader og tag, der vil ældes med ynde og være et velfortjent udflugtsmål tæt på Møns Klint i mange år frem.

Et smukt eksempel på at moderne arkitektur og natur kan være hinandens gode følgesvende, når man satser på godt og gennemtænkt design”.

Pris for NYBYG
Privat bolig, Kragevigvej 4
Bygherre: Lone Rahbek Arkitekter: Mette Lange Architects og Lynge & Lynge Arkitekter

”Et smukt eksempel på topmoderne nybyggeri i 2021, nænsomt tilpasset det omkringliggende landskab med referencer til lokalbyggeskik og farve¬holdning. ”Genius loci” (stedets ånd) når det er bedst. Ydmygt men dog meget sofistikeret i detaljen både inde og ude og et sikkert materialevalg der peger fremad, i god overensstemmelse med de klimatiske udfordringer verden står overfor.

En helt enkelt bygningskrop med relativt store glasspartier, der indrammes at store revleporte, giver bygningen et sympatisk afdæmpet landligt præg, der bevidst underspiller sit nærvær på en sjælden måde”.

Pris for RENOVERING
Saftstationen i Damme, Fanefjord Kirkevej 33
Bygherre; Peter Bysted og Charlotte Hauch Arkitekt og design: Peter Bysted

”Saftstationen i Damme på Vestmøn er restaureret med stor veneration for den smukke industriarkitektur, der i sin tid betjente roebønderne på Vest¬møn. Huset er restaureret udvendigt med en sjælden grad af respekt for husets originale materialevalg og stedvis tilføjet moderne glaspartier, der lydefrit glider ind i et samlet hele. En ny svungen adgangsvej giver en flot gradvis afsløring af bygningen, man smukt ankommer til. Indvendigt opleves hurtigt at ingen udgifter er sparet, for at opnå et samlet hele af bygning og dets brug som kultursted for klassik musik og kultur konferencer. Både de større rum og de mindre ferielejligheder er detaljeret, ned til mindste detalje med en omhu, der afslører at en god designer har været på spil, hvor stoflighed og formgivning er hinandens trofaste følgesvende”.

Påskønnelse for GOD RENOVERING
Bolig, IB’s HUS, Balle Strandvej 38
Bygherre: Poul-Erik Markussen Arkitektbistand: Peter Berings Tegnestue

” Det gamle fiskerhus ved Balle havn har fået en totalrenovering via en nænsom ombygning hvor loftet er hævet og huset forlænget ud mod havet. Det originale bindingsværkstømmer i ydervæggene er genbrugt i sin helhed og de nye vinduer er udført historisk korrekte, i forhold til deres oprindelige udformning. Indvendigt har huset udført med en smuk detaljering og stof¬lighed, der gør at huset fornemmes originalt, på trods af moderne tilfø¬jelser så som bad og køkken. Alt i alt en renovering der i sjælden grad er bemærkelsesværdigt veludført i privat regi”.

Efter de fire spændende fortællinger blev der budt på bobler og kanapeer, hvor de ca. 35 fremmødte kunne møde vinderne og få en uformel snak om deres projekter hvor der mere detaljeret blev talt om projektering og udførsel.

Fotos er taget af de respektive bygherrer.