Spring til indhold

Åben havelåge: Tre vilde haver byder indenfor i påsken

Få inspiration til, hvordan du kan skabe mere biodiversitet i din have.

Torsdag den 14. april kl. 13-16 viser tre haveejere deres vilde haver frem – du kan gå en tur i haven og få masser af gode råd og vejledning til, hvordan du kan planlægge haven så sommerfugle og bier bliver inviteret ind.

1) Vimmelskaftet 8, Magleby, 4791 Borre. Haven er anlagt fra grunden i 2017/18 på næringsrig lerjord. Den ene halvdel er traditionel staudehave med mindre træer/ buske, roser og græsplæne. Den anden halvdel er anlagt som blomstereng (med vilde danske arter), stier, bålplads og en køkkenhave på et mindre areal. Vi eksperimenterer med tidspunkt(er) for slåning med le.

Parkering på Magleby Kirkes P-plads

2) Vimmelskaftet 12 i Magleby, 4791 Borre. Haven er anlagt i 2018/19 som giftfri have. Der er fokus på en spiselig have med frugttræer, køkkenhave og orangeri. Men der er også store områder med uslået græs, vildt staudebed og en mindre stenhave. Vi opsamler regnvand og bruger det til vanding af haven og til to havedamme, hvor der skabes livsbetingelser for forskellige dyr.

Parkering på Magleby Kirkes P-plads

3) Kirkebakken 22, 4780 Stege.

Haven er en gammel have, anlagt på en tidligere frugtplantage, og har udviklet sig til en ”skovhave” med dam, grønt tag, kvashegn og mange vilde og tæmmede hjørner. Staudebedene indeholder mange bivenlige planter, skvalderkål danner et godt bunddække under buske og træer, køkkenhaven bliver dyrket biodynamisk og hønsene bidrager til en god kompost. Haven er delt op i mange forskellige rum med siddepladser.

Parkeringsmuligheder findes på Elmelunde Kirkes P-plads.

De tre haveejere, Anke, Lisbeth og Maja, er alle Vilde Havementorer og har på forskellig vis arbejdet for at højne biodiversiteten. I Vordingborg Kommune, der er Vild Med Vilje partner, ønsker vi at øge biodiversiteten. Du kan få flere gode råd til den vilde have på:

www.VildeVordingborg.dk