Spring til indhold

Køkkenhygiejne

Køkkener i bo- og aktivitetstilbud opfattes ikke som private hjem, men som ”fødevarevirksomheder”. Derfor er køkkener, hvor der i større eller mindre omfang laves mad til og sammen med brugere/beboere, omfattet af fødevarelovgivningen og skal leve op til gældende regler.

Det er vigtigt med god hygiejne og hyppig håndvask i køkkenet, så maden ikke forurenes med bakterier og snavs fra hænder og tøj. Det er ligeså vigtigt at sørge for at bakterier fra kød ikke forurener grøntsager og omvendt.

Det er vigtigt, fordi god hygiejne i køkkenet forebygger forgiftninger og mavepiner. God køkkenhygiejne - er lig med raske maver.

Ved at følge nedenstående link, kan du læse mere om fødevarestyrelsens retningslinjer vedrørende køkkenhygiejne.

Fødevarestyrelsen: køkkenhygiejne

Rent bord og rene hænder:

  • Husk at vaske dine hænder, før du skal arbejde med madvarer, og når du har rørt ved æg, kød eller grøntsager med jord på
  • Husk det er KUN raske elever og voksne, der hjælper til ved madlavning
  • Brug forskellige skærebrætter til grøntsager og kød
  • Alle vasker hænder før måltidet
  • Før og efter spisning vaskes bordene af i varmt sæbevand

Sådan gør du - karklud, opvaskebørste og køleskab:

  • Karklude og viskestykker skiftes dagligt
  • Karklude og viskestykker vaskes ved minimum 80 grader
  • Opvaskebørsten skoldes eller vaskes i opvaskemaskinen dagligt
  • Køleskabet vaskes minimum 1 gang ugentligt
  • Køleskabet må max. være 5 grader