Spring til indhold

Immunforsvaret påvirkes af dine relationer

Når du trives socialt, har du også et stærkere immunforsvar. Flere undersøgelser har vist, at personer der bliver syge, kommer sig hurtigere efter sygdommen, hvis de har tætte sociale relationer.

Det at have en fortrolig at dele sine tanker og følelser med kan have mange fordele. Gode venner kan gøre dig gladere, de kan løfte dit humør, når du er bekymret, og det ser oven i købet også ud til, at de tilmed kan forebygge sygdom. Der er nogen, der siger, at latter er den bedste medicin. Og det hænger sammen med, at et positivt livssyn, lykkefølelse og samvær med gode venner har indflydelse på immunforsvaret og afværger virus og bakterier. Er du tilfreds og føler dig godt tilpas, bliver du også sjældnere syg. Forsøg har påvist, at sjov og godt humør har en direkte effekt på vores immunforsvar, hvor dannelsen af bestemte antistoffer fremmes, og antallet af specifikke immunceller øges.

Det samme gælder for en veltrænet hjerne. Hvis hjernen holdes i form og stimuleres, trækker det også immunforsvaret med sig. Hobbies som skakspil, kryds-og-tværs og læsning kan have en positiv indflydelse på immunforsvaret.

Den sunde aldring af både krop og psyke er således afhængig af de sociale relationer, du omgiver dig med, og måden du holder dig i gang på.