Spring til indhold

Spis mindre sukker

Rent sukker indeholder kun energi (kalorier) og hverken vitaminer eller mineraler. Derfor kaldes sukker populært for tomme kalorier.

Sukker og især de søde drikkevarer øger risikoen for, at du bliver overvægtig. En sund kost bør højst indeholde sukker svarende til 10 procent af kostens energiindhold, hvis det er tilsat maden eller drikkevarerne. Tilsat sukker er det sukker, der optræder som ingredienser i saftevand, sodavand, kager, slik og andre søde sager. 10 procent svarer til 50 - 55 gram for en voksen kvinde og 55-70 gram for en voksen mand. Til sammenligning er der ca. 15 gram sukker på en spiseske med top. Det naturligt forekommende sukker i frugt og grøntsager tæller ikke med i regnskabet.

Over 80 % af sukkeret får vi fra slik, sodavand, is og kager. Vi får ca. 10 % fra søde morgenmadsprodukter og syrnede mælkeprodukter med tilsat sukker, som f.eks. frugtyoghurt.

Hvis du får mange tomme kalorier i form af sukker fra det, du spiser og drikker, optager det pladsen for den sunde mad. Det kan gøre det svært at få de vitaminer og mineraler, du har brug for.

Tips:

  • Skær ned på de søde sager og drikke i hverdagen og i weekenden. De fleste kan med fordel halvere forbruget af slik, sodavand, saft, is og kager, så det kun nydes en gang imellem.
  • Køb ikke slik, kager og sodavand til lager. Når du har søde sager inden for rækkevidde, fristes du til at spise for meget af dem. Spiser du slik og kage, så spis mindre portioner.
  • Server vand eller skummet-, mini- eller kærnemælk til måltiderne.
  • Drik højest en halv liter sodavand, saft eller energidrik om ugen.
  • Der findes gode alternativer til slik, is og kage. Du kan f.eks. servere frugtsalat med lidt mørk chokolade eller nødder.
  • Vær opmærksom på, at der er en del sukker i f.eks. frugtyoghurt, marinerede sild, dressinger og ketchup.
  • Er du i tvivl om, hvor meget sukker der er i maden, så læs på varedeklarationen. Husk at alle tilsætningsstoffer, der ender på -ose og -ol er i familie med sukker og tæller lige så meget i kalorieregnskabet, som sukker gør.