Spis mindre mættet fedt
Vi spiser ca. en tredjedel for meget mættet fedt, dvs. det fedt, der findes i smør og smørblandinger, mælk, ost og kød.
Fedtet i maden bidrager til, at kroppen får livsnødvendige fedtsyrer og fedtopløselige vitaminer. Men for meget mættet fedt kan øge risikoen for livsstilssygdomme.
Tips:
- Skær ned på dit forbrug af mættet fedt. Vælg planteolier f.eks. rapsolie og olivenolie, flydende margarine og blød margarine i stedet for smør, smørblandinger og hård margarine.
- En tommelfingerregel er, at jo blødere margarinen og smørret er ved køleskabstemperatur, jo mindre mættet fedt indeholder det.
- Skrab brødet - eller undlad helt at bruge fedtstof.
- Steg kød og grøntsager i olie frem for smør, og smid stegefedtet væk.
- Drys f.eks. lidt nødder, kerner eller mandler i salaten frem for ost.
- Vend pastaen eller kartoflerne med et par skefulde pesto eller olie og friske krydderurter i stedet for at servere fløde- eller opbagt sovs.
- Gå efter Nøglehulsmærket, når du køber ind. Det viser vej til de fedtstoffer, der indeholder mindre mættet fedt.