Spring til indhold

Tag på Natursafari - Mini-vandrefestival maj-juni 2022

TAG PÅ NATURSAFARI I BIOSFÆREN!

Vordingborg Kommune inviterer i Maj-Juni måned borgere, gæster og biosfæreambassadører til Mini-vandrefestival og natursafari i Møn Biosfæreområde. På vandrefestivalen kan folk i alle aldre gratis prøve 10 nye natursafari temaoplevelser i Møn Biosfære. På udvalgte temaruter, der i vandrefestivalens program guides af kommunens naturvejledere, vil folk kunne opleve både særlig natur og kultur og flere steder møde lokale foreninger og biosfæreambassadører. Natursafarioplevelserne inspirerer til ”sporløs færd” i naturen.

Husk drikkevarer/madpakke/ forfriskning + godt terrængående fodtøj.
Turene kræver ikke tilmelding på forhånd. Du møder bare op.

Find de 10 digitale turfoldere (eller find dem ved at trykke på billederne på turene nedenfor)

Print annoncen med alle turene - og sæt den på køleskabet :-)

Find turene i Mini-vandrefestivallen herunder:

------------------------------------------

ØRIGET - OPLEV BOGØ FRA LAND OG FRA VAND

Søndag 1. maj kl. 9.30-11.00
Mødested: Bogø Havn, Grønsundvej 595, 4793 Bogø By

Naturvejleder Susanne Rosenild tager jer på en guidet tur på et par km fra Bogø Havn og op til den nyrenoverede Bogø Mølle medudsigt over ø og hav. Denne dag fortæller Helle Bohnfeldt fra Bogø Møllelaug om møllen. Møllecaféen har salg af te, kaffe og kage. Vi fortsætter en rundtur rundt i Bogø By og slutter tilbage i havnen, hvor folk der ønsker det selv kan tage en gratis tur med færgen og opleve Bogø fra vandsiden. Færgen Ida har første sejlads søndag 1. maj og foreningen Idas venner byder velkommen ombord på færgen, hvor der er gratis færgetur hele dagen fra kl. 9.00 for alle gående fra Bogø og Stubbekøbing
Havn.

-------------------------------------------

GEMTE LEVESTEDER - NATUREN PÅ KULTUREN – VANDRING PÅ STEGE VOLD

Mandag 9. maj kl.11.00-13.00
Mødested: Den store p-plads på Langelinje ved Stege vold, 4780 Stege.

Der en masse gemte levesteder og megen historie, når du bevæger dig rundt i Stege By. Et af stederne hvor kultur og natur mødes er Stege Vold. På denne tur vil naturvejleder Christina Kaaber-Bühler fortælle om historien bag volden og vise noget af den natur der findes på volden. Vil du vide mere om reliktplanter, så er det oplagt at besøge Middelalderhaven i Stege, hvor frivillige med stor viden værner om de planter bl.a. munkene bragte til Danmark. middelalderhaven.dk/

------------------------------------------

VILDE BIER - VED HÅRBØLLE STRAND OG CAMPING

Onsdag 18. maj. hhv. kl. 11.30-13.30 + kl. 14.00-16.00
Mødested: P-pladsen i svinget ved Hårbøllevej 85, ved Blå Flag/
campingplads, 4792 Askeby

Hårbølle strand er nok mest kendt som et udmærket badested. Men klitterne ved stranden rummer masser af natureventyr. Kom med på insektsafari - her vil naturvejleder Christina Kaaber-Bühler tage net og lup med, så vi kan kigge på de vilde bier og andre insekter der lever langs kysten og nyder godt af de mange blomster der vokser i området.

--------------------------------------------

LEG I NATUREN - FANEFJORD BYPARK

Tirsdag 24. maj kl. 17-18.30
Mødested: Fanefjordhallen, Fanefjordgade 143, 4792 Askeby

I Fanefjord Bypark, der blev etableret i 2009 lige bagved fanefjordskolen guider naturvejleder Susanne Rosenild jer rundt i et dejligt lille naturområde hvor alle aldre kan røre sig. Frivillige fra Fanefjord Discgolf vil denne aften give jer lejlighed til at prøve spillet i parken. Tag evt. aftensmad og tæppe med og nyd aftenstemningen i parkens natur.

----------------------------------------------

SPIS VILDT VED JORDBASSINERNE

Onsdag 1. juni kl. 11.30-13.30+ kl. 14.00-16.00
Mødested: Skolen for Livet, Kostervej 26, 4780 Stege

I Møn Biosfæreområde er der beskrevet 5 sankeruter, hvor alle gratis kan plukke vilde spiselige urter til eget forbrug. Vi hører om alle ruterne og går et par km med naturvejleder og vild mad guide Susanne Rosenild rundt på den ene sankerute ved Jordbassinerne, og smager på og hører om hvad vi kan bruge urterne til i køkkenet. Medbring pose og saks til høst.

---------------------------------------------------

 

UNDER STENENE – AFTENTUR LANGS KYSTEN VED RÅBYLILLE STRAND

Torsdag 2. juni kl. 19.30-21.00
Mødested: P-pladsen ved Bundgarnet, Råbylille Strand, 4780 Stege

De fleste går tur langs stranden. Havet, lyset og de mange smukke formede sten. Men hvor kommer stenene fra og hvem lever mon under stenene på stranden ved Råbylille. Og finder du måske et fossil? Naturvejleder Christina Kaaber-Bühler tager denne aften gåturen langs stranden og der bliver også tid til at tale om fugle og fisk.

-------------------------------------------------------

OPLEV DARK SKY I LISELUND PARK

Fredag 10. juni kl. 20-22
Mødested: Liselund Slotspark, Langebjergvej 4, 4791 Borre

Det er næsten fuldmåne denne aften, så månens lys vil hjælpe os til at kunne gå rundt i det naturlige mørke i skoven og i parken. Tag børnene med og brug jeres sanser, lyt efter de dyr der er aktive i mørket. Møn spejderne er ”Dark Sky spejdere” og glæder sig til at tage imod jer i mørket. Naturvejleder Susanne Rosenild guider en stille mørkevandring rundt på stierne i parken.

---------------------------------------------------------

URØRT SKOV – EN EVENTYRLIG OPLEVELSE BLANDT TROLDETRÆER OG VILDHESTE

Lørdag 18. juni kl. 10-14
Mødested: Ulvshale Naturcenter, Ulvshalevej 283, 4780 Stege.

På denne tur tager naturvejleder Christina Kaaber-Bühler jer med på tur ind i den smukke skov på Ulvshale. Skoven bliver af mange lokale kaldt troldeskoven fordi mange træer er gamle og krogede. Skoven er netop udnævnt som en af Danmarks nye Naturnationalparker. Så udover græssende heste og kvæg finder vi også masser af fugle, insekter og svampe i den lysåbne skov. 

----------------------------------------------------------

 

UNIKKE MØN: HUNDEVÆNG OVERDREV - OPLEV EN AF MØNS MEST OVERDÅDIGE ORKIDE LOKALITETER

Onsdag 22. juni kl.11.30-13.30 + kl. 14.00-16.00
Mødested: Møn Fyr – p-plads ved Fyrvej 8, 4791 Borre

På disse ture tager naturvejleder Christina Kaaber-Bühler jer med på tur til en af Møns helt unikke naturperler. Hundevæng overdrev vil møde os med en overflod af orkideer og et mangfoldigt insektliv. Hundevæng Overdrev har en helt særlig historie, idet området over en kort årrække har udviklet sig fra landbrugsjord til et artsrigt overdrev med en række sjældne planter og insekter. I 1000-vis af orkideer blomstrer her på den kalkrige jordbund. Desuden var det netop her der i 2019 blev fundet den yderst sjældne Sporeblodbi som ikke har været set i Danmark i 60 år.

-------------------------------------------------------------

FISK I VANDET - KALVEHAVE HAVN OG SNORKELSTI

Tirsdag 28. juni kl.19-21
Mødested: Kalvehave Havnevej 26, 4771 Kalvehave

I Kalvehave Havn kan du selv komme på eventyr under overfladen på snorkelstien. Naturvejleder Susanne Rosenild fortæller om hvilket liv I kan opleve under vandet ved Biosfæreområdets mange kyster og havne. Ved badebroen nord for havnen er opsat en permanent undervandssnorkelsti, med skilte under vandet om alt det liv du kan opleve her under vandet. Medlemmer fra Møns Sportsdykkerklub vil være i vandet denne aften ved snorkelstien og fortælle om hvordan det er at opleve livet under vand og de viser nogle af de arter der findes. På dagen kan folk selv hoppe i vandet og få hjælp til at prøve snorkelstien. Der udlånes gratis snorkeludstyr til dem der kan svømme. Varm te/kaffe og pølser til deltagerne. Tag badetøj, håndklæder og tæpper med til at nyde aftenen på havnen. 

-----------------------------------------------------------------

Folderne kan downloades, udprintes og tages med ud på natursafari.